Wet op de vaste boekenprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Wet op de vaste boekenprijs is een Nederlandse wet, die tot doel heeft een brede beschikbaarheid en pluriform aanbod van boeken te bevorderen. De wet verplicht uitgevers de verkoopprijs voor een boek vast te stellen, zodra dit in het handelsverkeer wordt gebracht. Hierdoor heeft een boek overal dezelfde vaste prijs, bij de boekhandel, internetverkoper of supermarkt. Dit biedt uitgevers de ruimte om ook minder winstgevende boeken uit te geven en boekverkopers de mogelijkheid om een breed assortiment te voeren. Daarnaast biedt de wet de uitgever mogelijkheden voor een beperkte periode actieprijzen vast te stellen. Na een half jaar mag een uitgever de prijs van een boek aanpassen, na een jaar mag hij de vaste prijs van een boek opheffen.

Schoolboeken zijn uitgezonderd van de vaste boekenprijs, evenals tweedehands boeken. Ook voor e-books geldt geen vaste boekenprijs.

De wet is ingegaan in 2005. Uitvoering en handhaving van de wet zijn in handen van het[1] Commissariaat voor de Media. De wet geldt alleen voor Nederlands- en Friestalige boeken en is ook van toepassing op bladmuziekuitgaven.

De wet wordt regelmatig geëvalueerd om te beoordelen of hij voldoet aan de doelstellingen. Dit werd bij de eerste twee evaluaties, in 2010 en 2015, geconstateerd. Tussentijds is de wet op enkele onderdelen aangepast en geactualiseerd. De evaluaties worden namens het boekenvak begeleid door de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB).

Ongeveer de helft van de Europese landen (waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje) kent een soortgelijke wet.

Externe link[bewerken]