Centullus III van Bigorre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter van Marsan
-1178
Graaf van Bigorre
Periode 1163-1178
Voorganger Peter
Opvolger Beatrix III
Vader Peter van Marsan
Moeder Beatrix II van Bigorre

Centullus III van Bigorre (-1178) was een zoon van Peter van Marsan en van Beatrix II van Bigorre. Hij volgde zijn vader op als burggraaf van Marsan en als graaf van Bigorre. In 1155 huwde hij met Matella van Baux, die hem als bruidsschat de vallei van de Aran meebrengt. In 1171 staat Centullus III aan de burgers van Bagnères-de-Bigorre een charter toe met rechten en vrijheden. Het betreft hier een aanpassing van de plaatselijke gebruiken aan de nieuwe verhoudingen in het graafschap, die hun oorsprong vinden in de economische expansie en om alle krachten te bundelen tegen aanvallen van buitenuit. Door deze charter wordt een gemeenschap van inwoners gevormd, die rechtstreeks vazal is van de heer en hem militaire hulp biedt. De gemeenschap garandeert gezamenlijk de betaling van de individuele vergoedingen. Als tegenprestatie staat de heer vrijstellingen van belastingen toe, bijzondere bescherming en machtsdelegaties, vooral in de rechtspraak. De gemeenschap krijgt tevens het recht om zich politiek te organiseren en om vertegenwoordigers te verkiezen.

Om de betrekkingen met Comminges te normaliseren, verlooft hij op het einde van zijn leven, zijn dochter Stephania met graaf Bernard IV van Comminges.

Hij huwde in 1155 met Matella van Baux, weduwe van Peter II van Gabarret, burggraaf van Béarn en dochter van Raymond van Baux . Zij kregen als kind Stephania, gehuwd met graaf Bernard IV van Comminges.