Cercle (Mali)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Indeling van Mali in cercles

Een cercle is een bestuurlijke eenheid in Mali. Mali is onderverdeeld in negen regio's. Deze regio's zijn genoemd naar de belangrijkste stad die in de betreffende regio is gelegen. De regio's zijn weer onderverdeeld in 49 cercles. De cercles zijn weer onderverdeeld in communes, 19 stedelijke communes en 684 landelijke communes.

Tijdens de Franse overheersing van Mali was een cercle de kleinste administratieve eenheid, die werd geleid door een Europese officier. Een cercle bestond uit verschillende cantons, die weer uit verschillende dorpen bestonden.

Gardes-de-cercle ondersteunden de Europese officier. Gardes-de-cercle waren Afrikanen, die dienden als politiemensen, ter ondersteuning van de lokale koloniale autoriteiten. Aangezien deze gardes-de-cercle regelmatig arrestaties moesten verrichten en deze mensen dwongen om dwangarbeid te verrichten, werden ze veelal gerekruteerd buiten de cercle waar ze dienden. Hoewel ze Afrikanen waren, werden ze veracht en niet vertrouwd door de lokale bevolking.

De cercle van Bafoulabé was in 1887 de eerste cercle die werd gecreëerd in Mali.