Ceres (Bovenkarspel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door KafiRobot (overleg | bijdragen) op 31 jan 2020 om 17:09. (→‎top: Algemene wijzigingen met Wikipedia:Wikiproject/Check Wikipedia, overbodige Unicode-tekens, removed: ‎ met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Ceres
Ceres
Basisgegevens
Plaats Bovenkarspel
Bouwjaar 1849/1998
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier
Vlucht 21.40 m
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan, thans op vrijwillige basis.
Huidig gebruik  korenmolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  34497
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Ceres was een achtkante stellingmolen-korenmolen gelegen aan de Broekerhavenweg in Bovenkarspel.

De molen werd in 1849 gebouwd als opvolger van een standerdmolen. Het betrof de molen 'De Oude Haas' uit Zaandijk. De molen kreeg dan ook de naam 'De Haas', totdat landbouwcoöperatie 'Ceres' de molen in 1908 overnam en hij de huidige naam kreeg.

Tot aan 1968 heeft de molen nog regelmatig gemalen. Daarna draaide de molen wel, maar het veevoer kwam uit een fabriek. In 1986 kwam de molen in handen van Stichting De Westfriese Molens, maar de molen raakte steeds meer in verval. Dat lot trokken een aantal lokale molenliefhebbers zich aan die Stichting Vrienden van molen Ceres oprichtten, en in 1992 eigenhandig de omvangrijke restauratie op zich namen. De molen werd gedemonteerd en kap en achtkant stond tijdenlang naast de onderbouw. Uiteindelijk was de Ceres vanaf 1998 weer maalvaardig en maalde hij tarwe en spelt. Het was ook een trouwlocatie voor de gemeente Stede Broec, waar Bovenkarspel toe behoort.

Op 31 december 2019 brandde de molen volledig uit.[1]