Kasteel van Noisy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Château Miranda)
Ga naar: navigatie, zoeken
De voorkant van het kasteel
De achterzijde van het kasteel

Het kasteel van Noisy is een kasteel in de Belgische Ardennen. Het neogotische kasteel is gebouwd in 1866 en ontworpen door de Engelse architect Edward Milner. Het kasteel heeft verschillende taken gehad en staat ook wel bekend als Château Miranda of Home de Noisy. Dat laatste was de naam toen het als weeshuis diende.

Geschiedenis[bewerken]

Tijdens de Franse Revolutie verliet de familie Liedekerke-Beaufort het kasteel van Vêves om te gaan wonen in een nabijgelegen boerderij. Na de revolutie gaf de familie in 1866 opdracht aan de Engelse architect Edward Milner om vlak naast deze boerderij een kasteel te ontwerpen als zomerverblijf. Tot en met de Tweede Wereldoorlog bleef het kasteel bewoond door de familie. Vanaf de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel door de NMBS gebruikt als kindertehuis en vanaf ongeveer 1980 werd het gebruikt voor buitensportactiviteiten voor kinderen. Sinds 1991 staat het kasteel leeg.

Verval[bewerken]

Nadat het kasteel leeg kwam te staan raakte het snel in verval. Anno 2009 zijn nagenoeg alle 500 ruiten in het kasteel gesneuveld en zijn in sommige delen van het gebouw complete trappenhuizen ingestort.[bron?] De gemeente Celles heeft al enkele malen een bod gedaan om het kasteel en de grond over te nemen maar de familie wil tot op heden nog geen afstand doen van het kasteel. Ondanks de aanwezige boswachter, blijft het kasteel een geliefde locatie voor urban explorers.

Sinds 2014 staat een hek om een deel van het terrein, er staat een camera aan de hoofdingang (poort) en waarschuwingsborden met de afbeeldingen van een geweer op de plaats waar de omheining stopt. Een klein bijgebouw binnen het terrein blijkt ook bewoond, het kasteel zelf ligt dieper in het domein.

Op 5 februari 2015 is het kasteel geschrapt van de lijst met erfgoed waardoor het niet meer beschermd is tegen een eventuele sloop. Een maand later is dan ook een sloopvergunning ingediend.

Varia[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]