Chapultepec (paleis)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oostzijde van het paleis van Chupaltepec
De hoofdingang

Het paleis van Chapultepec (Spaans: Castillo de Chapultepec of Palacio de Chapultepec) is een paleis gelegen op de heuvel Chapultepec, in het oosten van Mexico-Stad.

Het paleis werd gebouwd in opdracht van vicekoning Bernardo de Gálvez (1785–1786) als paleis voor de vicekoning van Nieuw-Spanje. Na de onafhankelijkheid van Mexico werd het een kazerne. Dramatische gebeurtenissen speelden zich er af tijdens de slag bij Chapultepec (1847) tijdens de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog. De Niños Héroes kwamen bij die slag om het leven en het Bataljon van Sint-Patrick werd er geëxecuteerd.

Onder het Tweede Mexicaanse Keizerrijk diende het als paleis van keizer Maximiliaan van Mexico (1864-1867) en keizerin Charlotte. Maximiliaan liet het paleis uitbouwen met een Alcázar in neoklassieke stijl. Het oudere deel van het paleis is in barokke stijl gebouwd.

President Porfirio Díaz (1872-1880/1884-1911) nam na zijn machtsovername zijn intrek in Chapultepec, waardoor het het presidentieel paleis werd. Dat bleef het tot Lázaro Cárdenas (1934-1940) het in 1935 verruilde voor het bescheidenere Los Pinos. Tegenwoordig doet het paleis dienst als Nationaal Historisch Museum.

In 1992 werd hier de vrede van Chapultepec getekend, waarmee een einde kwam aan de burgeroorlog in El Salvador.

Zie de categorie Chapultepec van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.