Kasteel van l'Épine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Chateau de l'Epine)
Kasteel van l'Épine
Kasteel van l'Épine
Land Frankrijk
Departement Allier
Gemeente Agonges
Coördinaten 46° 39′ NB, 3° 9′ OL
Gebouwd in 15e eeuw
Monumentale status Monument historique
Monument Nr. PA00093417
Kasteel van l'Épine
Kaart
Kasteel van l'Épine (Frankrijk)
Kasteel van l'Épine

Het Kasteel van l'Épine (Frans: Château de l'Épine) is een kasteel in de Franse gemeente Agonges. Het is in 1992 beschermd als historisch monument.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel is waarschijnlijk ontstaan als houten mottekasteel. In de 13e eeuw was het niet meer dan een versterkte plaats. Tijdens de onrustige 14e en 15e eeuw werd het kasteel uitgebouwd tot versterkte burcht. De slotgracht werd gegraven en op de hoeken werden torens gebouwd.

De oudst bekende kasteelheer was ene Etienne Boutefeu in 1322. In de 17e eeuw was het kasteel in het bezit van de familie Legendre. Aan het einde van het ancien régime was het kasteel eigendom van het kartuizerklooster in Moulins. Na de Franse Revolutie werd het kasteel aangeslagen als nationaal goed. Het werd verkocht en kwam daarna in privébezit.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel is gebouwd in een vierkant met op drie hoeken een toren. Het is volledig omgeven door een gracht die gevoed wordt door de rivier Burge. Het oudste deel van het kasteel is de zuidelijke toren en zijn bijgebouw, links van de ingangspoort. In deze toren was vroeger op het gelijkvloers een kapel.[2] Het woongedeelte bevindt zich in de noordelijke vleugel.

Zie de categorie Château de l'Épine (Agonges) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.