Travix International

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf CheapTickets.nl)
Ga naar: navigatie, zoeken
Travix
Travix International
Oprichting 2001
Hoofdkantoor Amsterdam, Nederland
Werknemers 500
Sector Toerisme
Omzet U.S. $ 2 miljard
Website Travix
Portaal  Portaalicoon   Economie
Kantoorgebouw te Amsterdam waarin Travix is gevestigd

Travix International B.V. is een sinds 2011 bestaande reisonderneming die onder andere online vliegtickets verkoopt. Het bedrijf maakt deel uit van de BCD Group. Travix beheert vijf websites: CheapTickets, BudgetAir, Vayama, Vliegwinkel en Flugladen. De onderneming ontstond door een fusie van CheapTickets (Beins Travel Group B.V.), Vliegwinkel, Flugladen, BudgetAir (Airtrade) en Vayama. Het bedrijf is aangesloten bij SGR, ANVR, IATA en de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie. Travix heeft kantoren in Nederland, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, India, Curaçao, Verenigde Staten en Singapore. Het hoofdkantoor is gevestigd te Amsterdam.

Geschiedenis[bewerken]

Het oudste onderdeel van het bedrijf werd in 2001 als CheapTickets.nl opgestart door Reisbureau Beins in Oosterhout. Het was de eerste prijsvergelijker van vliegtickets van vakantievervoerders, reguliere lijndienstmaatschappijen en lowcostmaatschappijen in Nederland.

Hoewel CheapTickets.nl in 2001 is ontstaan begon reisbureau Beins al 1996 te experimenteren met vergelijkingsmogelijkheden via internet dat toen net opkwam. Er werd gewerkt aan de ontwikkeling van een vliegticketengine om vliegtickets van verschillende luchtvaartmaatschappijen naast elkaar aan te kunnen bieden op één website. Veel kennis over het online boeken werd opgedaan in de Verenigde Staten waar deze markt al enorm aan het groeien was. Ook werd er veel geëxperimenteerd met de verschillende multichannelkanalen om uiteindelijk in 2001 met de voltooide website te komen.

Vanaf dat moment werd het voor het eerst mogelijk om online vliegtarieven met elkaar te vergelijken en direct te boeken. Het gebruik van internet was toen echter nog gering, de markt klein en het overzicht van alle vluchten was destijds nog lang niet compleet. Vanwege deze redenen werd er flink geïnvesteerd in het verbeteren van de techniek en het vergroten van het aanbod. In 2005 werd het betalen via internet voor de consument gemakkelijker gemaakt met de komst van iDEAL.

Expansie[bewerken]

Na de start in Nederland in 2001 is ook een site voor België opgestart. In 2007 is hier een website bijgekomen voor Duitsland. Hiervoor werd een eigen Duitse vestiging geopend in Saarbrücken. Inmiddels heeft CheapTickets nog meer verschillende labels opgestart zoals Cheaptickets.be, CheapTicketsbusiness.nl en Cheaptickets.ch. In 2013 werden CheapCars en CheapHotels in de markt gezet. Deze richten zich op online autoverhuur en hotelboekingen. In januari 2011 fuseerde het bedrijf met Vliegwinkel, Flugladen, Vayama en BudgetAir. Dit conglomeraat van online aanbieders ging sinds mei 2011 verder onder de bedrijfsnaam Travix.

Activiteiten[bewerken]

Op de websites CheapTickets, Vliegwinkel, BudgetAir, Flugladen en Vayama kunnen consumenten tarieven voor vliegtickets van zowel gewone lijndiensten als low cost-luchtvaartmaatschappijen vergelijken. Daarnaast biedt Travix via deze sites de mogelijkheid om hotels, huurauto’s, stedentrips, verzekeringen en vakantiearrangementen te boeken.

Hack[bewerken]

In oktober 2011 werd de website CheapTickets gehackt, waarmee de hacker klantgegevens van 700.000 klanten in handen kreeg. De hacker kon zich toegang verschaffen tot deze gegevens doordat deze op een onvoldoende beveiligde testomgeving stonden. Het betrof verouderde informatie en er waren geen bankgegevens aanwezig. Er werd geen misbruik gemaakt van de gegevens en de hacker stelde het bedrijf op de hoogte van zijn bevindingen. Hierop werd de betreffende server offline gehaald.[1]

Externe link[bewerken]