Chespirito

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Roberto Gómez Bolaños Cacho (Mexico-Stad, 21 februari 1929Cancun, 28 november 2014), beter bekend als Chespirito, was een Mexicaans acteur, scenarioschrijver en komiek.

Gómez Bolaños studeerde industriële techniek aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM) en was in zijn jeugd actief als bokser. Zijn bijnaam is een verbastering van Shakespearito, 'kleine Shakespeare', die hem is gegeven door een producer waar hij in zijn eerste jaren als scriptschrijver mee samenwerkte. Chespirito was aanvankelijk alleen tekstschrijver, maar verscheen vanaf 1968 ook als acteur op de televisie.

In 1970 begon zijn programma El Chapulín Colorado, waarin hij een superheld verkleed die als sprinkhaan door het leven gaat, en een jaar later El Chavo del Ocho, waarin hij een 8 jaar oude jongen speelt die leeft in een regenton. Beide programma's bleken in heel Latijns-Amerika een doorslaand succes, en worden vandaag de dag gezien als cultseries. Vanaf 1980 werden geen nieuwe afleveringen meer gemaakt, maar de serie bleef worden uitgezonden en Chespirito bleef rollen spelen in andere televisieseries tot 1995.

In 2007 leidde Chespirito een campagne tegen de legalisering van abortus in Mexico-Stad.

Eind november 2014 overleed hij op 85-jarige leeftijd in Cancun[1]

Filmografie[bewerken]

Acteur[bewerken]

Scenarist[bewerken]

Componist[bewerken]