Naar inhoud springen

Chinese tempelleeuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RonnieBot (overleg | bijdragen) op 14 sep 2019 om 15:31. (RonnieBot heeft de pagina Gebruiker:Pvt pauline/nll/Chinese tempelleeuw hernoemd naar Chinese tempelleeuw zonder een doorverwijzing achter te laten: Artikel ter beoordeling terug naar de hoofdnaamruimte, conform verzoek van de gemeenschap)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bronzen tempelleeuw bij voor een van de poortgebouwen van de Verboden Stad in Beijing
De corresponderende tempelleeuwin

De Chinese tempelleeuw is een populaire dierenrepresentatie in de Chinese kunst en cultuur. Tempelleeuwen worden meestal van steen of brons gemaakt. Ze worden altijd als stel gemaakt, een leeuw en een leeuwin, en staan meestal bij de ingang van een tempel of belangrijk paviljoen.

Bij een tempel staan er twee, aan beide zijden van de ingang. Naar de tempel lopend staat links een leeuwin met een welp (babyleeuw), dit staat voor zorgzaamheid. De leeuwin heeft dezelfde manen als de leeuw aan de andere kant van de toegang. De leeuw rechts van de ingang rust met zijn rechterpoot op een bol. Deze is soms glad, maar vaak bewerkt. Deze parel symboliseert voorspoed en macht. De leeuwen dragen een medaillon aan een ketting, sommige leeuwen hebben ook nog twee hangers op hun schouder.

Trivia

  • Bij de leeuwin is meestal één welp, vaak ligt hij op zijn rug, en rust de poot van de moeder op zijn buik; soms klimt hij tegen haar rechterpoot, en heel soms zijn er twee welpen.
  • Tegenwoordig worden ze ook van hout of porselein gemaakt in een veel kleinere maat, en dan worden ze ter decoratie gebruikt.