Christian Gottfried Daniel Nees von Esenbeck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christian Gottfried Daniel Nees von Esenbeck
Nees von esenbeck 1855.jpg
Geboren 14 februari 1776
Overleden 16 maart 1858
Geboorteland Duitsland
Standaardafkorting Nees
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Christian Gottfried Daniel Nees von Esenbeck aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Christian Gottfried Daniel Nees von Esenbeck (14 februari 1776 - 16 maart 1858) was een Duits botanicus, arts, zoöloog en natuurfilosoof. Hij was een tijdgenoot van Goethe en werd geboren tijdens het leven van Linnaeus. Hij beschreef ongeveer 7.000 plantensoorten (bijna net zoveel als Linnaeus). Zijn laatste officiële handeling als voorzitter van de Deutsche Akademie der Wissenschaften Leopoldina was het toelaten van Charles Darwin als lid. Hij was de auteur van talrijke monografieën over plantkunde en zoölogie. Zijn bekendste werken gaan over schimmels.

Biografie[bewerken]

Nees von Esenbeck werd geboren in Schloss Reichenberg nabij Reichelsheim. Hij toonde al vroeg interesse in de wetenschap en na zijn eerste opleiding in Darmstadt, ging hij naar Jena, waar hij in 1800 zijn diploma in de geneeskunde behaalde. Hij oefende enige tijd het beroep van arts uit, maar hij had een grote interesse in de plantkunde ontwikkeld tijdens zijn universitaire studies en keerde uiteindelijk terug naar de academische wereld. In 1816 trad hij toe tot de Deutsche Akademie der Wissenschaften Leopoldina, die een van de meest prestigieuze instellingen in Europa was. In 1817 werd hij benoemd tot professor in de botanie in Erlangen. Drie jaar later werd hij hoogleraar in de natuurlijke historie in Bonn, waar hij de hortus botanicus van de Friedrich-Wilhelms Universiteit opzette, en in 1831 werd hij benoemd tot voorzitter in de plantkunde aan de universiteit van Breslau. In 1818 werd hij verkozen tot president van de Deutsche Akademie der Wissenschaften Leopoldina. Hij bleef voorzitter van de academie voor de rest van zijn leven.

In 1848 werd hij politiek actief. In 1851 werd hem als gevolg van conflicten met de regering zijn hoogleraarschap en pensioen in Breslau ontnomen. Zeven jaar later stierf hij berooid in Breslau. Hij was een oudere broer van botanicus Theodor Friedrich Ludwig Nees von Esenbeck (1787-1837).