Christina van Bolsena

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christina van Bolsena
Maagd en martelaar
Christina van Bolsena
Geboren 3e eeuw te Perzië, modern Irak of Tyrus, Libanon
Gestorven 304 te Bolsena, Italië
Verering Rooms-Katholieke Kerk
Oosters-orthodoxe kerken
Schrijn Toffia en Palermo, Italië
Naamdag 24 juli
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Christina van Bolsena (gestorven: 304) ook bekend als Christina van Tyrus en in de oosters-orthodoxe kerken als Christina de Grote Martelares is een martelares uit de 4e eeuw.

De afkomst van Christina van Bolsena is onzeker. Volgens de oosterse tradities is ze geboren in Tyrus in het huidige Libanon. Volgens de westerse traditie is ze geboren in Perzië. Haar Italiaanse achternaam is het gevolg van een vroege verering in Bolsena (Italië). De kerk van Sint Christina in Bolsena kreeg bekendheid door het eucharistisch mirakel van Bolsena dat zich daar in 1263 zou hebben voorgedaan.

Legende[bewerken | brontekst bewerken]

De legende over Christina van Bolsena vertelt dat een jonge en mooie vrouw verschillende zware martelingen onderging vanwege haar vader, omdat ze niet wilde offeren aan heidense goden en het christendom niet wilde verloochenen. Toen haar vader stierf, zette een Romeinse magistraat het werk voort, maar God zorgde ervoor dat haar folteraars voortijdig stierven. Uiteindelijk stierf ze zelf door een lanssteek.

Relieken[bewerken | brontekst bewerken]

De Italiaanse plaatsen Toffia en Palermo beweren beide dat ze in het bezit zijn van de relieken van Christina van Bolsena.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rosa Giorgi: Heiligen, Kunstbibliotheek Ludion, vertaald door Murk Sulverda