Christus Koningkerk (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Christus Koningkerk
De Christus Koningkerk
De Christus Koningkerk
Plaats Rotterdam
Gebouwd in 1928-1930
Sluiting 2003
Gewijd aan Christus Koning
Architectuur
Architect(en) H.P.J. de Vries
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Traditionalisme
Afbeeldingen
Pastorie van de Christus Koningkerk
Pastorie van de Christus Koningkerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Christus Koningkerk is een voormalige rooms-katholieke kerk aan het Statenplein in Rotterdam.

De Christus Koningkerk werd in 1928-1930 gebouw voor de nieuwe opgerichte parochie in Hillegersberg. Architect H.P.J. de Vries ontwierp een grote driebeukige kerk met een terzijde staande toren. De Vries ontwierp tevens de bij de kerk horende pastorie en het klooster. Samen met enkele later gebouwde scholen, vormen deze gebouwen het Christus Koningcomplex.

In 1991 sloeg de bliksem in de kerktoren, die daarna dreigde in te storten. De spits werd daarom gesloopt en niet meer herbouwd.

Wegens teruglopend kerkbezoek werd op 1 januari 2003 werd de kerk gesloten. De parochie is opgegaan in de nieuw opgerichte parochie "De vier Evangelisten". De kerk werd al in 1997 aangewezen als gemeentelijk monument, maar het parochiebestuur tekende beroep aan omdat men het gebouw wilde laten slopen. Buurtbewoners kwamen in actie om het kerkgebouw te behouden. In 2010 werd overeenstemming bereikt en is het gehele complex definitief op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. De kerk zal worden verbouwd tot appartementencomplex.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]