CineMec Ede

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf CineMec)
Ga naar: navigatie, zoeken
CineMec Ede
Cinemec in Ede.jpg
Opgericht door Gerben Kuipers
Opening 1999
Adres Flag of Ede.svg Laan der Verenigde Naties 150, Ede
Aantal zalen 9
Totale capaciteit 2.300 stoelen
Ontworpen door DP6
Genres 3D, Familiefilms, Art Films
Website van de bioscoop
Portaal  Portaalicoon   Film

CineMec is de naam van een infotainmentcenter in Nederland, gelegen aan de A12 bij Ede, Gelderland. CineMec is zowel een bioscoop als congreslocatie. CineMec is actief op 3 gebieden: Film, Event en Congres. In september 2015 opent CineMec Utrecht.

Het gebouw[bewerken]

CineMec bestaat sinds 1999, met de opening waren er slechts 4 zalen. Later is dat aantal toegenomen tot een totaal aantal van 9 zalen: 7 "kleine" zalen, met een capaciteit variërend van 120 tot 177 stoelen en één grote zaal met 336 stoelen.

Het bijzondere aan CineMec is het gebouw waarin het is gehuisvest. Dit gebouw zit namelijk in de geluidswal. De zalen vallen op doordat het rode dozen zijn die uit de geluidswal steken. Het door architectenbureau DP6 uit Delft ontworpen gebouw valt erg op vanaf de snelweg A12. Door de hoge eisen die zijn gesteld aan de geluiddichtheid van de bioscoopzalen kunnen deze met gemak dienst doen als geluidscherm. Onder de zalen ligt een centrale hal uitgehold in de geluidswal. Trappen en zwevende vloeren en de naar binnenstekende bioscoopzalen bepalen hier de sfeer.

Op zaterdag 31 oktober 2009 werd een nieuwe grote zaal geopend: het ExpoTheater. De zaal kan worden gebruikt als theaterzaal met een capaciteit van 1.040 stoelen en als vlakke vloer ter grootte van 1.000 m2. Zo kan er in deze zaal voor meerdere doeleinden (film, congres, bedrijfsevenementen) een evenement gerealiseerd worden. Ook is er in de geluidswal langs de A12 een parkeergarage gerealiseerd.

Film[bewerken]

CineMec is met name gericht op familiefilms en 3D films. CineMec draait verder alle topfilms. CineMec beschikt zowel over analoge als digitale projectieapparatuur.

Events[bewerken]

Jaarlijks organiseert CineMec meerdere screen events (een filmevenement waarbij een live voorstelling op het witte doek vertoond word) voor het grote publiek. Het gaat hier onder andere om ballet, toneel, opera en sportwedstrijden.

Congres[bewerken]

De zalen van Cinemec kunnen gebruikt worden voor de vertoning van films maar ook als presentatieruimte voor congressen. Per jaar worden meer dan 100 zakelijke evenementen in CineMec georganiseerd. Dit varieert van een klantendag, leveranciersdag, productpresentatie, bedrijfsfeest, seminar tot een congres. CineMec faciliteert alle evenementen zelf op het gebied van horeca, techniek en facilitair.

Trivia[bewerken]

  • In 2005 werd CineMec in Ede door het consumentenprogramma Kassa! van de VARA uitgeroepen tot beste bioscoop van Nederland.[1]
  • In 2009 ontving CineMec het duurzaamheidslabel A voor haar energiebesparende gebouw en werd geprezen om de creatieve duurzame oplossingen door agentschap NL.
  • In januari 2010 werd de nieuwe expohal officieel in gebruik genomen en vond er een concert van ex-Rolling Stone Bill Wyman plaats.

Externe link[bewerken]