CineMec

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CineMec
Voormalig CineMec Utrecht
Voormalig CineMec Utrecht
Oprichting 1999
Sleutelfiguren Gerben Kuipers
Producten bioscopen
Website Officiële website (gearchiveerd)
Portaal  Portaalicoon   Economie

CineMec was een bioscoopformule in Nederland, CineMec-bioscopen waren te vinden in Ede (CineMec Ede), Nijmegen[1]) en Utrecht (CineMec Utrecht). Per 29 mei 2018 zijn alle CineMec bioscopen verdergegaan onder de naam Pathé.[2]

Geschiedenis[bewerken]

CineMec Ede[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie CineMec Ede voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In november 1996 opperde Gerben Kuipers het plan om een nieuwe bioscoop te openen in Ede[3]. Het idee was om een 'Infotainment Centre' te bouwen waar met de nieuwste technieken twee dingen konden gebeuren; het verstrekken van informatie en het aanbieden van vermaak. In december 1999 opende de eerste CineMec bioscoop aan de A12 in Ede. De formule bleek succesvol. Nog geen jaar later in oktober 2000 ontving de vestiging al de 100.000ste bezoeker[4]. Het centrum breidde uit van vier naar uiteindelijk negen zalen.

Overname door Pathé[bewerken]

CineMec werd in 2015 onderdeel van Pathé Nederland. In hetzelfde jaar opende zij nog twee nieuwe mega-bioscopen onder de naam CineMec, in Nijmegen/Lent en in Utrecht. Pathé maakt uiteindelijk in mei 2018 officieel een einde aan het merk CineMec door de naam Pathé te gaan gebruiken voor alle CineMec bioscopen.

Externe link[bewerken]