Clockwiser

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Clockwiser
Ontwerper Metin Seven
Reinier van Vliet
Peter Schaap
Ontwikkelaar Team Hoi
Uitgever Rasputin Software
Muziek Ramon Braumuller
Datum van uitgave 1994
Genre puzzelspel
Platform Amiga, Amiga AGA, Amiga CD32, MS-DOS, Windows
Systeemeisen
512 KB
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Clockwiser is een computerspel in het puzzel-genre voor de Commodore Amiga, AGA Amiga, CD32 console, MS-DOS en Windows, ontwikkeld door het Nederlandse Team Hoi, en gepubliceerd door het Britse Rasputin Software in 1994.

Proloog[bewerken]

Clockwiser (subtitel Time is running out...) was Team Hoi's eerstvolgende hoofdproject na Hoi en het kleinschalige puzzelspel Cognition. De ontwikkelaars Metin Seven en Reinier van Vliet reisden in 1993 naar de Britse uitgever Psygnosis in Liverpool nadat deze interesse toonde. Psygnosis was onder meer bekend van Lemmings en de Shadow of the Beast games.

Bij Psygnosis werd echter duidelijk dat men een MS-DOS conversie van Clockwiser vereiste om een publicatie rendabel te maken. Aangezien Reinier alleen kennis had van ontwikkelen voor Commodore-systemen, besloot hij vervolgens met Metin om naar een andere geïnteresseerde uitgever te reizen: het Duitse Rainbow Arts, bekend van onder meer de Turrican game-serie en The Great Giana Sisters. Maar ook Rainbow Arts stond op een MS-DOS versie, en gaf als investering een PC met monitor mee aan Reinier om de conversie op te verwezenlijken.

De PC-chipset en Assembly code bleken zodanig af te wijken van de voor Reinier bekende Amiga chipset en Assembly code dat Reinier uiteindelijk toch vriendelijk bedankte voor de PC en deze aan Rainbow Arts retourneerde. Toen Team Hoi een derde, Britse uitgever genaamd Rasputin Software had benaderd die ook weer om een PC-conversie verzocht, werd aan de pas bevriende PC-programmeur Peter Schaap gevraagd om een MS-DOS en Windows conversie te verzorgen, hetgeen hij op zich nam.

Publicatie[bewerken]

Clockwiser werd in 1994 uitgegeven voor de Amiga, AGA Amiga, CD32 console, MS-DOS en Windows. De game werd warm ontvangen door de internationale games-pers, maar net als bij Hoi bleek ook de uitgever Rasputin geen royalty's uit te keren, ondanks verschillende aanmaningen van Team Hoi.

Epiloog[bewerken]

In 2010 werd Clockwiser opnieuw uitgegeven als game voor Android. Verder was er met ingang van 2008 enkele jaren een gratis online Clockwiser-versie te spelen, en in 2014 werd de game nog uitgebracht voor Apple iOS.

Platforms[bewerken]

Jaar Platform
1994 Amiga
1994 Amiga AGA
1994 Amiga CD32
1994 MS-DOS
1994 Windows
2008 Online (WWW)
2010 Android
2014 iOS

Ontvangst[bewerken]

Beoordeeld door Platform Datum Score
Amiga Dream Amiga oktober 1994 83%
CU Amiga Amiga augustus 1994 82%
Amiga Format Amiga juli 1994 81%
Amiga Magazine Amiga september 1994 8/10
Amiga Power Amiga augustus 1994 79%
Amiga User International Amiga oktober 1994 79%
The One Amiga augustus 1994 76%
Amiga Action Amiga november 1994 76%