Cloisonnisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RallyBot (overleg | bijdragen) op 7 mrt 2016 om 22:42. (WPCleaner v1.38b - Opgelost met behulp van WP:CW (Code 064: Link gelijk aan linktekst))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Links: het cloissonistische De gele Christus, Paul Gauguin (1889).
Rechts het synthetistische De talisman (1888) van Serusier.

Het cloisonnisme of synthetisme is een door het symbolisme beïnvloede postimpressionistische schilderstijl. De benaming is afgeleid van email cloisonné, een decoratietechniek voor bijvoorbeeld vazen.

De term cloisonnisme werd op 9 mei 1888 voor het eerst gebruikt door kunstcriticus Édouard Dujardin in een artikel in de Revue Indépendante. Kenmerkend voor het cloisonnisme zijn vooral de grote heldere kleurvlakken die worden gescheiden door donkere contourlijnen. Er is verder weinig aandacht voor een kloppend perspectief. De werken hebben een platte, tweedimensionale uitstraling. De gele Christus van Paul Gauguin geldt als het schoolvoorbeeld. Ook Louis Anquetin, Émile Bernard, Paul Sérusier en de Nederlander Meijer de Haan hebben in deze stijl geschilderd.

De term synthetisme is sterk overeenkomstig, maar wordt vaak nadrukkelijker geassocieerd aan het doel om ideeën of gevoelens weer te geven, met veel aandacht voor esthetische vormgeving, de natuurlijke vormen verwaarlozend.

Zie ook

Externe link

  • (en) Cloisonnism at ArtFacts