Cok Grashoff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cok Grashoff heet eigenlijk Pieter Grashoff. Cok, een in die tijd veel voorkomende vrouwennaam, gebruikte hij als pseudoniem. Hij dacht dat de boeken beter zouden verkopen wanneer er een vrouwennaam op de voorkant stond, het is ook zo dat zijn eerste vrouw de naam Cok Hoogesteeger/Grasshoff had, aangezien hij voornamelijk boeken schreef gericht op meisjes. Pieter Grashoff is geboren op 24 juni 1927 te Rotterdam. Zijn vrouw heet Janna Grashoff (oorspronkelijk Janna Hageman) en hielp Pieter ook wel eens bij het schrijven. Zij hebben 3 kinderen; Karin, Martin en Peter. Hij werd vaak geïnspireerd door zijn kinderen tijdens het schrijven. Pieter was werkzaam als leraar op een basisschool in Spijkenisse. Hij gaf voornamelijk les aan groep 7. Zijn hobby's waren: uiteraard schrijven, pianospelen, opera luisteren en zelf zingen, lezen, films kijken, zich bezig houden met zijn kleinkinderen Eline en Tim Moerkerken (kinderen van Karin Grashoff) en Marianna en Floortje Grashoff (kinderen van Peter Grashoff). Het jongste kleinkind is vernoemd naar de boeken van Floortje Bellefleur).

Bekende series van Pieter Grashoff zijn: - Floortje Bellefleur (tegenwoordig; Floortje) - Frank en Ank - Claudia - De drie jongens - Tim - Belinda - Pim en Pam

Pieter Grashoff schreef niet alleen Nederlandse kinderboeken. Hij vertaalde ook zowel kinderboeken als romans uit het Engels en Duits in het Nederlands. Zeer bekend is de Konsalik-serie. Pieter was een goede bekende van o.a. Jan Wolkers en Hermann Kesten.

Pieter Grashoff is overleden in maart 2010.

Personen achter het pseudoniem[bewerken]

Pieter Grashoff[bewerken]

Pieter Grashoff (Rotterdam, 24 juni 1927 – aldaar, 7 maart 2010) debuteerde in 1949 met Villa De Zeester, dat hij schreef met zijn toenmalige vrouw Cok Hoogesteeger. Van beroep was hij onderwijzer; hij las zijn werk regelmatig voor in de klas, en leerde zo wat kinderen wel en niet leuk vonden. In totaal schreef hij ruim 200 boeken, voornamelijk kinderboeken, waarvan meer dan 6 miljoen exemplaren verkocht werden. Ook heeft hij ongeveer 150 vertalingen, voornamelijk uit het Duits, op zijn naam staan. Pieter Grashoff stopte in 1980 met het schrijven van kinderboeken. In 1992 ging hij met pensioen.

Cok Hoogesteeger[bewerken]

Cornelia Johanna (Cok) Hogesteeger (Rotterdam, 5 januari 1928) verzon op jonge leeftijd al verhaaltjes. Ze werkte in het onderwijs. Haar debuut Villa De Zeester schreef ze samen met haar toenmalige man Pieter Grashof.

Janna Grashoff-Hageman[bewerken]

Janna Hageman (Den Haag, 28 juli 193711 maart 2004) was van beroep vertaalster. Als schrijfster debuteerde zij in 1965 met de meisjesroman Cinny en Mia in sterke armen. In 1980 nam zij het kinderboekenwerk van haar man over.

Boeken van Cok Grashoff[bewerken]

De kinderboeken van Cok Grashoff zijn grotendeels in serieverband geschreven. Bekende series zijn o.a. Floortje (Bellefleur), Claudia, Belinda, Petra, Drie Jongens, Tim, Frank en Ank, Pam, Pim en Pam, Geertje, Josientje, Lennie, Renée en Haaientand.

Floortje (Bellefleur)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook het artikel Floortje Bellefleur

De Floortje Bellefleur-serie (na 1994 uitgegeven als Floortje) startte in 1968. Aanvankelijk werd de serie geschreven Pieter Grashoff, onder het pseudoniem Cok Grashoff. Toen Pieter Grashoff in 1980 stopte met het schrijven van kinderboeken, nam zijn echtgenote Janna Grashoff-Hageman het schrijven van de Bellefleurserie onder dit pseudoniem over.[1] De serie behoorde tot een van de meest gelezen boekenseries van Uitgeverij Kluitman.[2]

Claudia[bewerken]

De Claudia-serie is uitgebracht bij uitgeverij 'Het Goede Boek' en geschreven onder de naam Cok Grashoff.

Alle titels uit de Claudia-serie (in volgorde van verschijnen):

 1. Hallo, Claudia
 2. Goed zo, Claudia!
 3. Pas op, Claudia!
 4. Doorzetten, Claudia!
 5. Daar ga je, Claudia!
 6. Hup Claudia!
 7. Je bent geweldig, Claudia!
 8. Prachtig, Claudia!
 9. Doe je best, Claudia!
 10. Mooi werk, Claudia!
 11. Vooruit, Claudia!
 12. Het einde, Claudia!
 13. Zet hem op, Claudia!
 14. Doe toch mee Claudia!
 15. Dat is de band, Claudia!
 16. Succes, Claudia!
 17. Dat is het, Claudia!
 18. Toe maar, Claudia!
 19. Dat is te bont, Claudia!
 20. Je bent een ster, Claudia!
 21. Grijp je kans, Claudia!
 22. Ben je dol Claudia!
 23. Ik zie het anders, Claudia!
 24. Wacht maar, Claudia!
 25. Kalm aan, Claudia!
 26. Dat is te gek, Claudia!

Drie Jongens[bewerken]

Deze serie liep van 1969 tot 1974. Het is een jongensboekenserie en daarom verschenen onder de naam Pieter Grashoff. De uitgeverij was wederom 'Het Goede Boek'.

 1. Drie Jongens en een helikopter
 2. Drie Jongens in de knel
 3. Drie Jongens slaan alarm
 4. Drie Jongens en een robot
 5. Drie Jongens en een raceboot
 6. Drie Jongens en een onderzeeër
 7. Drie Jongens en een spion
 8. Drie Jongens en een raket
 9. Drie jongens en een spook
 10. Drie Jongens en een arabier
 11. Drie Jongens en een grot
 12. Drie Jongens en een cowboy
 13. Drie Jongens en de vermiste treinbestuurder
 14. Drie Jongens en de smokkelaars
 15. Drie Jongens en een kaper
 16. Drie Jongens en een vliegende schotel