Comité Vlaanderen Onafhankelijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Comité Vlaanderen Onafhankelijk (CVO) werd opgericht in 2002.

Het Comité manifesteert zich als een partij-ongebonden vereniging die streeft naar Vlaamse onafhankelijkheid. Daarbij tracht het (tweetalige) campagnes en activiteiten te organiseren die onafhankelijkheid bespreekbaar maken, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Recente voorbeelden zijn affiche-campagnes in Vlaanderen en Wallonië, T-shirts en debatten in studentensteden.

Het pluralisme in het CVO blijkt uit het feit dat het Comité geen klassieke cultureel getinte symbolen gebruikt (zoals bv. de Vlaamse Leeuw) en geen standpunten inneemt tegenover de Europese Unie of het Koningshuis. Bovendien bevinden zich zowel mensen uit het rechtse als het linkse politieke kamp in het Comité.

Het Comité wordt gesteund door een groot aantal Peters en Meters. Recentelijk verlieten Bruno Valkeniers (ex-voorzitter ANZ) en Renaat Decoster het Comité, omdat dezen kozen voor een politiek mandaat, wat niet aanvaard wordt door het Comité. Veel van de Peters en Meters zijn ook actief in de denkgroep In de Warande.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]