Comité voor de Bevrijding van Ceuta en Melilla
Het Comité voor de Bevrijding van Ceuta en Melilla was een Marokkaanse irredentistische organisatie die zich richtte op de Spaanse Plazas de soberanía. Het was gebaseerd op het irredentistische idee van Groot-Marokko.
Geschiedenis
[bewerken | brontekst bewerken]Het Comité voor de Bevrijding van Ceuta en Melilla werd opgericht in 2007[1] door leden die het irredentistische idee van Groot-Marokko verdedigden. Ze wilden het zo snel mogelijk uitvoeren door snelle acties en media-impact. Een van de meest bekende acties van de commissie waren de diefstal van de arm van het standbeeld van Pedro de Estopiñán y Virués[2] of de aanval op Peñón de Vélez de la Gomera.[3] De meeste acties werden uitgevoerd aan de grens tussen Spanje en Marokko in Melilla, waar de leden van de commissie verschillende Spaanse politieagenten aanvielen. Zowel de leider als verschillende activisten van de organisatie kregen voor deze incidenten een boete van de Marokkaanse autoriteiten. Sommige leden van de organisatie behoorden tot de Marokkaanse Liberale Partij (MLP).
Ontbinding
[bewerken | brontekst bewerken]De commissie werd op 16 juni 2014 ontbonden wegens, volgens haar leden, het gebrek aan steun van de Marokkaanse bevolking. De leider beschuldigde de regering van Marokko van hypocrisie en vroeg Spanje om vergeving voor hun daden.[4]
- Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Committee for the Liberation of Ceuta and Melilla op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
- ↑ «Disuelven el Comité para la Liberación de Ceuta y Melilla». El Faro de Ceuta. 16 de junio de 2014. Consultado el 16 de junio de 2014.
- ↑ «El CCLCM devolverá el brazo de la estatua de Pedro de Estopiñan». Archivado desde el original el 5 de agosto de 2013. Consultado el 5 de agosto de 2013.
- ↑ Cuatro activistas marroquíes intentan ocupar el Peñón de Vélez de la Gomera, diario El Mundo, 29 agosto de 2012.
- ↑ El Comité marroquí para la liberación de Ceuta y Melilla se disuelve