Jaliefgevoel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Compersie)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het jaliefgevoel (Amerikaans Engels compersion of Brits Engels frubbly) is een gevoel van gelukzaligheid, dat een mens ervaart wanneer hij ziet dat een geliefde gelukkig is met een andere geliefde.

Beschrijving[bewerken]

Het is een vorm van empathie. Men voelt zich gelukkig, omdat men ziet dat zijn of haar geliefde gelukkig is. Jaliefgevoel is iets anders dan voyeurisme, ofwel de erotische opwinding, die een mens ervaart bij het zien van één of meer personen die seks hebben. Men kan zich bijvoorbeeld jalief voelen, wanneer diens partner de volgende ochtend thuiskomt na een heerlijke nacht met een andere geliefde en men hem of haar ziet stralen. Het jaliefgevoel wordt heftiger ervaren, wanneer het voelen van liefde voor de partner samengaat met het gevoel van seksuele extase. Bijvoorbeeld wanneer men ziet dat diens partner geniet van het bedrijven van de liefde met iemand anders.

Jaliefgevoel wordt beschouwd als een tegenhanger van jaloezie. Jaloezie is een gevoel dat voortkomt uit de emotie angst. Jaliefgevoel is een gevoel dat voortkomt uit de emotie liefde of empathie. Jaloezie en jalief zijn gedragingen op emoties en zijn elkaars tegengestelden. Het jaliefgevoel is het resultaat van een innerlijk groeiproces en wordt pas bereikt wanneer men zelf helemaal goed in zijn of haar vel zit en men vanuit het hart blij kan zijn dat de partner ook liefde ervaart met iemand anders.

De Amerikaanse termen compersion en compersive zijn voor het eerst gebruikt in de zestiger jaren door de Kerista Commune in San Francisco. Leden van deze commune beoefenen polyfidilitie in de praktijk. Het jaliefgevoel is nauw verbonden met polyamorie.

Het jaliefgevoel wordt beschreven in het boek Ik hou van twee mannen van Ageeth Veenemans.