Complicatie (medisch)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een complicatie betekent in het medische jargon, dat er een probleem opgetreden is tijdens een ziekte of tijdens een medische behandeling.

Tijdens een ziekte[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer een ziekte meestal op een bepaalde manier verloopt, kunnen onverwachte klachten en symptomen als een complicatie benoemd worden. Wanneer iemand bijvoorbeeld griep heeft, maar daarbij een longontsteking krijgt, dan wordt gezegd dat de longontsteking een complicatie is bij de griep.

Tijdens een medische behandeling[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer een medische behandeling volledig juist uitgevoerd wordt ("volgens het boekje"), kunnen er toch problemen ontstaan tijdens of door de behandeling. Deze problemen worden dan complicaties genoemd. Tijdens een operatie aan de galblaas kan men bijvoorbeeld last krijgen van lekkage van gal. Dit is dan een complicatie van deze operatie. Complicaties kunnen ook later optreden: na een operatie in de buik kan iemand jaren later last krijgen van verklevingen. Deze zijn dan een late complicatie van de buikoperatie.

Bijwerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Veel medicijnen die tijdens een medische behandeling gegeven worden, kunnen bijwerkingen hebben. Deze bijwerkingen zouden ook opgevat kunnen worden als een soort complicatie.

Complicaties zijn geen medische fouten[bewerken | brontekst bewerken]

Complicaties zijn niet hetzelfde als medische fouten: bij medische fouten is de behandeling niet juist uitgevoerd en zijn er daardoor problemen ontstaan. Bij complicaties ontstaan de problemen ondanks de juiste behandeling.

Cijfers over complicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Van veel ziektes en behandelingen is het bekend, dat er complicaties op kunnen treden. Vaak kan men dan ook zeggen, hoeveel procent van de zieken of van de behandelde patiënten die complicatie zullen ondervinden.

Preventie[bewerken | brontekst bewerken]

Het voorkómen van complicaties is een van de doelen van een arts, en er wordt veel onderzoek gedaan om veel voorkomende of ernstige complicaties van bepaalde behandelingen tegen te gaan.