Naar inhoud springen

Conceptueel schema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een conceptueel schema in het algemeen een schematische afbeelding van een verzameling ideeën.

  • In de cognitiewetenschap, de psychologie en de wetenschapsfilosofie is een conceptueel schema een mentale structuur van opvattingen of beelden van de wereld. Zie ook: mindmap
  • In de informatica is een conceptueel schema, of hogere-orde datamodel of conceptueel datamodel]een afbeelding van concepten en hun relaties. Bijvoorbeeld een conceptueel schema voor een karate studio bevat abstracties als student, riem, graden en toernooi. Een conceptueel schema wordt gebruikt in een eerste fase van een database ontwerp. Een volgende stap is de opzet van een logisch schema. Zie verder: conceptueel datamodel
  • Bij onderzoek is een conceptueel schema een eerste model van de belangrijkste elementen, relaties en eigenschappen, bezien vanuit de onderzoeksdoelstelling. Bij een kwalitatieve onderzoek toont een conceptueel schema enige samenhang van de theoretische variabelen.


Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Conceptueel schema inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Conceptueel schema en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.