Consummatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Illustratie uit het Middeleeuwse boek Tacuinum Sanitatis.

Consummatie van een huwelijk is het voor het eerst hebben van geslachtsgemeenschap na het sluiten van een huwelijk.

Het woord consummatie (het afgeleide werkwoord is consummeren) is ontleend aan het Latijnse woord 'consummare', dat 'voltrekken' of 'voltooien' betekent.

Historiek[bewerken]

In het Romeinse Rijk was het gebruikelijk dat Romeinse meisjes op jonge leeftijd trouwden.[bron?] Dergelijke huwelijken werden dan meestal pas op latere leeftijd geconsummeerd. Dat geldt ook voor latere perioden en andere (bijvoorbeeld islamitische) culturen, waarin meisjes uit de hogere standen om economische redenen werden uitgehuwelijkt.

Het niet-consummeren van een huwelijk kon zich voordoen bij een huwelijk 'met de handschoen' of bij een kinderhuwelijk, dat jarenlang niet kon worden geconsummeerd.

Katholieke traditie[bewerken]

In het canoniek recht wordt een niet-geconsummeerd huwelijk beschouwd als een niet-voltrokken huwelijk en kan het daarom ontbonden worden.[1] Zo werd in de middeleeuwen het huwelijk van Anna van Bretagne en Maximiliaan I door de paus ontbonden omdat dit niet geconsummeerd was.

Mogelijke begripsverwarring[bewerken]

Consummatie en consummeren dienen niet verward te worden met consumptie en het bijbehorende werkwoord consumeren (met één 'm', van het Latijnse 'consumere' met het accent op de u).

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]