Containerlift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Straddle-carrier

Een containerlift of straddle carrier (Straddle = schrijlings, Carrier = drager) is een voertuig dat op overslagterminals wordt ingezet om ISO standaard containers te transporteren. Deze Diesel-aangedreven machine kan een container oppakken van onder een walkraan, transporteren en vervolgens neerzetten op de grond, op een oplegger, op één, twee of drie andere containers, of op een spoorwegwagon,door middel van een hydraulisch of elektrisch hijsmechanisme.

De Straddle Carrier werd - oorspronkelijk - bedacht in Finland, kort na de Tweede Wereldoorlog (dus lang voor het bestaan van de ISO-container), voor het vervoer van staalproducten, en werd aanvankelijk door Finland massaal geëxporteerd naar de USSR.

In het begin van de jaren 70 werd de machine aangepast voor de manipulatie van het nieuwe transportconcept, de ISO-container. De wereldmarkt wordt op dit ogenblik (eind 2006) bijna totaal beheerst door twee fabrikanten: het Fins-Zweedse Kalmar, behorende tot de Cargotec groep en het Duits-Italiaanse Noell, behorende tot de Fantuzzi groep.

De Straddle Carrier heeft inmiddels een reeks van officiële en officieuze bijnamen gekregen, zoals "containerlift" of "portaalhefwagen", maar ook "spinnenkop", "olifant" of "tram".

De containerlift werd in de jaren '60 bedacht in Duitsland en daarna verder ontwikkeld door HammarMaskin in Zweden, Steelbro in Nieuw-Zeeland en anderen. In Nederland zijn verschillende containerlifts of ook wel zijladers in gebruik. Een van de grootste vervoerders op dit gebied is Gevezet int. transport uit Schiedam.