Naar inhoud springen

Contiusorgel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door StrepuBot (overleg | bijdragen) op 19 mrt 2020 om 20:25. (+References; cosmetische wijzigingen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De Sint-Michielskerk in Leuven
Contiusorgel in Liepaja

Het Belgische Contiusorgel wordt gebouwd voor de Sint-Michielskerk in Leuven.

Historiek

Van de befaamde orgelbouwer Heinrich Andreas Contius is slechts één orgel overgebleven, dat van de Heilige Drievuldigheidskerk in Liepaja(Letland), gebouwd in 1774.

Een groep Belgische burgers heeft het initiatief genomen tot het bouwen van een nieuw Contiusorgel, gekopieerd op dit enige overgebleven exemplaar. Hiervoor werd de stichting van openbaar nut Contius Foundation opgericht, voorgezeten door advocaat Jean-Pierre De Bandt.

Beschrijving

De Contius Foundation bouwt voor de Leuvense Sint-Michielskerk een bijzonder barokorgel met hoogzaal, een kopie van het Contiusorgel, een barokorgel met 38 registers, in 1774 gebouwd voor de Heilige Drievuldigheidskerk in Liepaja (Letland).

Van alle instrumenten van deze bouwer, die hoog aangeschreven stond bij Johann Sebastian Bach, is het orgel in Lietaja het enige dat bewaard werd. Na een gedetailleerde studie van het historische instrument, werd de conclusie bereikt dat de bouw van deze kopie nieuw licht kan werpen op de achttiende-eeuwse muziek en meer bepaald op de vertolking van de muziek van Bach en tijdgenoten.

De bouw van het nieuwe orgel gebeurt in drie fasen, door de orgelbouwers Flentrop Orgelbouw bv (Zaandam) en Joris Potvlieghe (Tollembeek in het Pajottenland), onder het toezicht van een internationaal samengesteld artistiek comité, dat uit specialisten met internationale erkenning bestaat.

De financiering van het project wordt verzekerd door privé ponsors, door het Fonds Baillet Latour en door de Nationale Loterij. Op 28 januari 2016[1] werd de afgewerkte eerste fase voorgesteld, met name de orgelkast die voorlopig in de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Predikherenkerk (Leuven) werd ondergebracht. De fases 2 en 3 moeten spoedig volgen.

Het project kwam tot stand in samenwerking met de kerkgemeenschap van de Sint-Michielskerk. Toen de kerk in 1944 gedeeltelijk werd vernield, was het aanwezige historische Le Picard-orgel hiervan het slachtoffer. Het verdwenen orgel zal, zeventig jaar later, vervangen worden door het nieuwe Contiusorgel.

In 2016 werden stabiliteitswerken uitgevoerd aan de Sint-Michielskerk en in 2018 werd een nieuw doksaal gebouwd naar een ontwerp van architect Jan Mannaerts[2]. Het vervangt het vooroorlogse doksaal. Het ontwerp werd geïnspireerd door de suggesties van Sigiswald Kuijken teneinde de nodige plaats te bieden aan de uitvoerders van het volledige instrumentale oeuvre van Bach.

Referenties

  1. [1]Persconferentie, 28.01.2016, Leuven, Predikherenkerk. Geraadpleegd op 7 Dec 2019.
  2. [2]De Bouwkroniek, Office 360 architecten uit Gent, 18 Dec 2015. Geraadpleegd op 7 Dec 2019.