Convention des Institutions Républicaines

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Convention des Institutions Républicaines (Nederlands: Conventie van Republikeinse Instituties) was een Franse socialistische en republikeinse groepering geleid door François Mitterrand.

De CIR kwam op 7 juni 1964 tot stand in hey Palais d'Orsay na de fusie van enkele socialistische en republikeinse clubs (Atelier Républicain, Citoyens 60, Front Démocratique Européen, Mouvement Démocratique Féminin, etc.). In 1965 werd de CIR onderdeel van de Fédération de la Gauche Démocrate et Socialiste (FGDS, Federatie van de Linkse Democraten en Socialisten) en steunde de CIR de kandidatuur van Mitterrand bij de presidentsverkiezingen van dat jaar.

In 1969 nam de CIR deel aan de besprekingen met andere socialistische partijen en clubs over de stichting van een socialistische eenheidspartij. Toen de meeste socialistische partijen te kennen gaven de kandidatuur van Gaston Defferre (SFIO) te steunen bij de presidentsverkiezingen van juni 1969 in plaats van Mitterrand, trok de CIR zich uit de besprekingen terug. In juli 1969, tijdens het Congrès d'Issy-les-Moulineaux, besloten de socialistische partijen tot een fusie en kwam de Parti Socialiste (PS, Socialistische Partij) tot stand. Aan het congres namen ook enkele dissidente leden van de CIR deel. Mitterrand en de meeste leden van de CIR bleven echter voorlopig nog bij de PS. Tijdens een congres van de CIR in Saint-Denis in december 1969 onderstreepte de CIR echter haar streven naar de vereniging van socialistische partijen. De CIR besloot tot samenwerking met de Parti Socialiste Unifié (PSU, Verenigde Socialistische Partij) en een dialoog met de Parti Communiste Français (PCF, Communistische Partij van Frankrijk).

In 1970 deed Mitterrand een oproep aan de socialistische partijen om tot een fusie te komen. Op 11 december 1970 begonnen de besprekingen tussen de CIR en de PS. Uiteindelijk was de fusie een feit. De formele vereniging van socialistische partijen vond plaats tijdens het Congrès d'Épinay in juni 1971. Mitterrand, voorstander van een dialoog met de communisten en de Parti Radical, werd gekozen tot secretaris-generaal van de Parti Socialiste.

In juni 1972 kwam een gemeenschappelijk programma van de PS, PCF en de MRG tot stand.

Zie ook[bewerken]