Cook Brummer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Constant Cornelis (Cook) Brummer (Bussum, 2 februari 1900 - 5 mei 1988) was tijdens de Tweede Wereldoorlog directeur van de parfum- en geur- en smaakstoffenfabriek Polak & Schwarz. Omdat hij tientallen veelal joodse werknemers het leven redde wordt hij vergeleken met Oskar Schindler.[1]

Voordat de arisering van bedrijven een aanvang nam, stelde de directie van P&S de niet-jood Brummer aan als directeur. Omdat de export wegviel en grondstoffen schaars werden, begon het bedrijf met de productie van surrogaatthee, -koffie en -suiker. Brummer liet identiteitskaarten (de beruchte persoonsbewijzen) vervalsen en wijzigde op papier de functie van werknemers om ze onmisbaar voor het bedrijf te maken. Hij richtte mede een organisatie op die tijdens de hongerwinter voedsel verspreidde. Ook ging het bedrijf sterke drank stoken, waarmee de autoriteiten werden omgekocht.

Voor de families Polak en Schwarz regelde hij begin 1944 onderduikplekken.[2] Brummer zou de executie van 200 mensen na een razzia hebben weten te voorkomen door kaas en jenever uit de delen. Brummer wist ook te voorkomen dat de familie Schwarz afgevoerd werd naar een vernietigingskamp. Na de oorlog nam Schwarz het bedrijf weer over.