Corbières (streek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Corbières
Positiekaart Corbières.png
Hoogste punt Pic de Bugarach, 1231 m
Locatie Aude, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Onderdeel van Pyreneeën
Foto's
Roc de Sagnes, Corbières
Roc de Sagnes, Corbières
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Les Corbières is een streek en een laag bergmassief in de Franse regio Languedoc-Roussillon, in het departement Aude. Het ligt ten zuiden en ten oosten van het dal van de rivier de Aude, ten noorden van het dal van de riviertjes de Boulzone en Maury in de streken Fenouillèdes en Roussillon en ten westen van het Étang de Leucate aan de Middellandse Zee. Administratief ligt het in het samenwerkingsverband van gemeentes Pays Corbières Minervois.

Door de arme bodem is de Corbières van oorsprong een arme streek. Hierdoor kregen in de Middeleeuwen de Katharen, met hun sobere geloofsbelijdenis, er stevig voet aan de grond. Zij hebben in het gebied een aantal burchten achtergelaten (zie: burchten van de katharen) die heden ten dage grotendeels verwoest zijn. Bovendien bevonden de laatste bolwerken die vielen - waarvan het belangrijkste het Quéribus - zich in deze streek.

Vandaag de dag genieten de lokale wijnen een zekere bekendheid. Ook probeert het gebied zich toeristisch te profileren, bijvoorbeeld door wandelroutes langs de belangrijkste katharenbolwerken.