Cornelia Mathilde Beaujon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cornelia Mathilde Beaujon
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 19 januari 1885
Amsterdam
Overleden 13 maart 1977
Utrecht
Nationaliteit Nederlandse
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep tekstbewerker, jurist

Cornelia (Corrie) Mathilde Beaujon (Amsterdam, 19 januari 1885 - Utrecht, 13 maart 1977), ook wel Cornelia Mathilde Werker-Beaujon genoemd, was een Nederlandse jurist, vrijdenker en de eerste vrouwelijk rechtenstudent van Nederland.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Beaujon werd geboren als dochter van Prof. Mr. Anthonij Beaujon (1853-1890) en Ernestine Auguste Schill (1857-1919). Ze was de zus van Mr. Jan Jacob Beaujon (1888-1923) en de schoonzus van Johanna Jacoba Werker.

Tijdens haar studie rechten raakte ze bevriend met Clara Wichmann en Willem Hendrik Martinus Werker. Het drietal was verantwoordelijk voor de oprichting van het tijdschrift Vrouwen in de twintigste eeuw en de Utrechtse afdeling van De Nederlandsche Bond voor Vrouwenkiesrecht in 1908. Ook waren zij de auteurs van De vrouw, de vrouwenbeweging en het vrouwenvraagstuk. Daarnaast was Corrie actief als bestuurslid van de Utrechtse vrouwelijke studentenvereniging, zette zij zich in voor goede arbeidsperspectieven voor vrouwelijke studenten en was zij bestuurslid van de eerste Montessorischool in Nederland.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 juni 1912 trouwde Beaujon met Willem Hendrik Martinus Werker. Samen kregen ze zes kinderen.