Corsan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Geerlings' robot (overleg | bijdragen) op 20 sep 2018 om 20:18. (-/- spaties voor ref (verzoek op WP:VPB))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Corsan
Oprichting 29 januari 1985
Opheffing 16 december 2016
Oorzaak einde Faillissement
Sleutelfiguren Paul Breuls
Marie-Louise Vanthilt
Land Vlag van België België
Hoofdkantoor Antwerpen
Sector Filmproductiemaatschappij
Website www.corsan.be
Portaal  Portaalicoon   Economie

Corsan is een voormalige Belgische filmproductiemaatschappij met hoofdzetel te Antwerpen.

Geschiedenis

Het bedrijf werd in 1985 opgericht door filmproducent Paul Breuls en was onderverdeeld in 'Corsan Productions' voor het maken van producties, 'Corsan World Sales' voor de buitenlandse verkoop van films en 'Corsan Tax Shelter' voor de financiering via het tax shelter van de federale overheid.

De meest succesvolle film van Corsan was The Devil's Double uit 2011. Het werd tweemaal genomineerd door de Saturn Awards in de categorie beste thrillerfilm en beste acteur Dominic Cooper.

De stad Gent was in juli 2015 de locatie voor het opnemen van de film Emperor. Daarvoor waren de Sint-Michielsbrug, Korenlei, Graslei en het Sint-Michielsplein een tijd lang een openlucht filmset.[1] De filmrelease was gepland voor eind 2016 maar is echter nooit verschenen. Nochtans stond Corsan op het punt de film wereldwijd te distribueren. De bijna voltooide film is nu in handen van de curatoren van het bedrijf.

In juli 2016 vroeg het bedrijf bescherming aan tegen zijn schuldeisers.[2] Er werd nog gepoogd het bedrijf een doorstart te geven maar uiteindelijk werd het faillissement uitgesproken. De inboedel van het kantoor en enkele waardevolle filmattributen werden openbaar geveild.[3]

Films

Door Corsan geproduceerde films of coproducties:

Erfenis

Op 16/12/2016 is Corsan failliet verklaard door de kamer van koophandel, waardoor de certificaten in het tax shelter systeem niet meer zullen worden uitgereikt. Dit heeft als gevolg dat er voor meer dan 50.000.000 EUR aan belastingvoordeel wordt omgezet naar 200.000.000 EUR aan belastingschulden verdeeld over meer dan 500 Belgische bedrijven.