Cosimo de' Medici de Oude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cosimo de' Medici
1389 - 1464
Cosimodemedicitheolder.jpg
Heer van Florence
Periode 1434 - 1464
Voorganger -
Opvolger Piero di Cosimo de' Medici
Vader Giovanni di Bicci
Dynastie Huis Medici

Cosimo de' Medici de Oude (Florence, 27 september 1389 - Careggi (Florence), 1 augustus 1464) was een zoon van Giovanni di Bicci en een telg uit het roemruchte geslacht de' Medici.

Hij erfde niet alleen zijn vaders fortuin, maar ook diens inzicht in zaken. In 1433 werd Cosimo uit Florence verbannen als gevolg van een conflict met Rinaldo degli Albizzi, de voorman van de rijke kooplieden. De burgerij steunde hem echter en al in 1434 kon hij terugkeren en de leiding van de republiek Florence in handen nemen. Hoewel zijn macht groot was, liet hij die zelden in het openbaar voelen. Slechts tweemaal bekleedde hij voor korte tijd het officiële ambt van gonfaloniere. Hij functioneerde vooral als raadgever en wist zijn medestanders in de regering te laten benoemen.

Hij ging zeer genereus om met zijn enorme fortuin en gaf enorme bedragen uit aan de verfraaiing van de stad, allerlei goede doelen en aan de bevordering van kunst en cultuur. Dit optreden bezorgde hem grote populariteit. Bekende kunstenaars die hij begunstigde waren onder andere Fra Angelico, Fra Filippo Lippi, Donatello, Ghiberti en Filippo Brunelleschi. Hij was ook de grondlegger van de beroemde Medicibibliotheek.

Cosimo Pater Patriae
standbeeld in de Uffizi, Florence

Cosimo streefde naar een machtsevenwicht tussen Florence, Milaan en Venetië en trachtte buitenlandse, in het bijzonder Franse, invloeden tegen te gaan.

Zijn beoogde opvolger en jongste zoon Giovanni de' Medici overleed een jaar voor hem. Na zijn dood in 1464 werd hem de titel "Pater Patriae (Vader des Vaderlands)" verleend. Zijn overlevende zoon Piero de' Medici, (de Jichtige) volgde hem op als hoofd van de dynastie.