Cotton (motorfietsmerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cotton M25 met een 500 cc Blackburne kopklepmotor uit 1928
Cotton M25 met een 500 cc Blackburne kopklepmotor uit 1928
Cotton 250 Trials met een Villiers Starmaker tweetaktmotor
Cotton 250 Trials met een Villiers Starmaker tweetaktmotor
Cotton JAP 150 cc uit 1932
Cotton JAP 150 cc uit 1932
Cotton model 37/600 (600 cc 1937)
Cotton model 37/600 (600 cc 1937)

Cotton is een historisch Brits merk van motorfietsen.

Cotton Motor Co., later E. Cotton (Motor Cycles) Ltd., Cotton Motors, Vulcan Works, Gloucester en Cotton EMX Motorcycles Ltd., Bolton, Lancashire.

Engels motormerk, opgericht in 1914 in Gloucester door Frank Willoughby Cotton, dat aanvankelijk voornamelijk Blackburne-, Python -, JAP- en Villiers-blokken inbouwde.

Cotton ging na 1929 een samenwerkingsverband aan met Prestwich (JAP), waardoor JAP wat meer financiële armslag kreeg en beter kon concurreren tegen de andere Britse fabrieken die intussen hun eigen blokken hadden ontwikkeld. De helft van alle Cotton-modellen kreeg een JAP-motorblok.

In 1939 sloot het merk de poorten. Na een reorganisatie en verkoop van het merk aan M.L. Denley rond 1950 bouwde men alleen tweetakten met Villiers-motor, waaronder cross- en trialmodellen.

In 1955 verscheen er een machine met een British Anzani-paralleltwin. Later kwamen er Cottons met 123 cc Minarelli- en 248 cc DMW-blokken.

In 1978 ging men samenwerken met EMX in Bolton, waardoor de Cotton-EMX crossers ontstonden. Hierbij werd gebruikgemaakt van Rotax-blokken. In 1980 gingen de productierechten naar Armstrong, later naar Harley-Davidson.

Trivia[bewerken]

Sportief gebaar[bewerken]

Frank Willoughby Cotton was nogal een stijve gentleman, maar hij was ook erg sportief. In 1923 schreef zijn concurrent John Edwin Smit nieuwe machines in voor de Isle of Man TT, waar hij zijn laatste cent in gestoken had. De TT moest het succes brengen om zijn bedrijf te redden, maar tijdens de trainingen vielen zijn beide coureurs. De rijders waren gewond en de machines zwaar beschadigd. Cotton gaf zijn eigen fabrieksrijder H.F. Brockbank vervolgens opdracht van de twee JES-wrakken één goede machine te maken en ermee te starten. Brockbank wierp nog tegen dat deze motorfiets, die al vier versnellingen had, zijn eigen Cottons wel eens zou kunnen verslaan, maar Willoughby vond het redden van het bedrijf van Smith belangrijker. Het plan mislukte: Drie van de vier versnellingen van de JES gingen stuk, Brockbank viel uit en Smith ging failliet.