Coward of the county

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Coward of the county is een ballade van Roger Bowling en Billy Ed Wheeler. Het lied werd in 1979 opgenomen door de Amerikaanse countryzanger Kenny Rogers.

Het lied vertelt over Tommy, die door anderen geminacht werd omdat hij nooit meedeed aan vechtpartijen.

Verhaal[bewerken]

Toen Tommy tien was, werd zijn vader na een fatale vechtpartij ter dood veroordeeld. De vader drukte Tommy op het hart uit de buurt te blijven van elke confrontatie. Je hoeft niet te vechten om een kerel te zijn.

Tommy groeide op en werd algemeen als lafaard of watje beschouwd, omdat hij nooit terugsloeg. Tommy trouwde met Becky. Op een dag werd Becky door drie mannen verkracht. Tommy herinnerde zich wat hij zijn vader had beloofd. Hij ging achter de schurken aan. De verkrachters lachten hem uit, wetende dat de lafbek geen actie zou ondernemen. Ze vergisten zich echter - Tommy kon in zijn eentje het drietal verslaan.

Soms, is de eindconclusie, moet je wél vechten om een kerel te zijn.

Gatlin[bewerken]

De naam van de drie verkrachters is Gatlin, en dat doet denken aan de broers Larry, Steve en Rudy Gatlin, Amerikaanse countryzangers. Rogers verklaarde dat hij zich dit niet gerealiseerd heeft. Er zou verband kunnen zijn met het lied A boy named Sue, waarvan de ontknoping plaats heeft in Gatlinburg.

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer met notering(en)
in de Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17
Coward of the county 1728 - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  1. Een getal geeft de plaats aan; een '*' dat het nummer niet genoteerd kon zijn, omdat het nog niet was uitgekomen, een '-' dat het nummer niet genoteerd was en een '?' betekent dat de notering nog niet verwerkt is. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.