Cryptosysteem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met een cryptosysteem wordt in de computerwetenschap in brede zin elk cryptografisch systeem bedoeld, ofwel elk computersysteem waarin gebruik wordt gemaakt van cryptografie. Enkele voorbeelden hiervan zijn hashfuncties, digitale handtekeningen en technieken die te maken hebben met key management. Cryptografische systemen bestaan over het algemeen uit ingewikkelde combinaties van cryptografische primitieven. Hierdoor is het systeem als geheel meestal eenvoudiger te kraken dan elk van de onderliggende algoritmen afzonderlijk.

In engere zin wordt met een cryptosysteem alleen een specifieke reeks algoritmen (meestal drie) bedoeld, met behulp waarvan de productie van een bepaalde sleutel, encryptie en decryptie kunnen worden gerealiseerd. Nog specifieker verwijst de benaming cryptosysteem naar de eerste van deze drie reeksen, dus die voor de sleutel verantwoordelijk is. Meestal gaat het daarbij ook nog om publieke sleutels ofwel asymmetrische cryptografie.

Om spraakverwarring te voorkomen raadt de Internet Security Glossary het door elkaar gebruiken van de termen cryptosysteem en cryptografisch systeem af. [1]