Cullengetal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de wiskunde is een Cullengetal een natuurlijk getal van de vorm met een natuurlijk getal ongelijk aan 0. Cullengetallen werden als eerste bestudeerd door James Cullen in 1905. Cullengetallen vormen een speciaal geval van Prothgetallen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Ierse jezuietenpater en wiskundige James Cullen hield zich in 1905 bezig met de nu naar hem genoemde getallen. Het was hem opgevallen dat behalve alle getallen van deze vorm tot aan samengesteld zijn en dus geen priemgetallen zijn. Hij was niet zeker wat het getal betreft, maar Allan J.C. Cunningham nam in 1906 deze onzekerheid weg, door aan te tonen dat 5591 een deler is. Cunningham bewees dat alle getallen met samengesteld zijn, met als mogelijke uitzondering

In 1958 bevestigde Raphael M. Robinson dat 18496 een priemgetal is, en toonde aan, dat met uitzondering van en alle Cullengetallen voor samengesteld zijn.

In 1984 bewees Wilfrid Keller dat en eveneens priem zijn, maar dat alle andere Cullengetallen voor samengesteld zijn.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1976 toonde Christopher Hooley aan dat de natuurlijke dichtheid van natuurlijke getallen waarvoor priem is, van de orde is voor In dit opzicht zijn bijna alle Cullengetallen samengesteld; de enig bekende Cullenpriemgetallen zijn die met en [1]. Vermoed wordt wel dat er oneindig veel Cullenpriemgetallen zijn.

Sinds augustus 2009 is het grootste bekende Cullenpriemgetal het getal 6679881 × 26679881 + 1 bestaande uit 2,010,852 cijfers.

Een Cullengetal is deelbaar door als een priemgetal is van de vorm Verder volgt uit de kleine stelling van Fermat dat als een priemgetal anders dan 2 is, deler is van voor iedere met Ook is aangetoond dat het priemgetal deler is van als 2 geen kwadratisch residu is modulo , en dat als 2 wel een kwadratisch residu is modulo deler is van

Het is tot nu toe onbekend of er een priemgetal is zodat ook een priemgetal is.

Generalisaties[bewerken | brontekst bewerken]

Soms wordt een gegeneraliseerd Cullengetal gedefinieerd als een getal van de vorm waarin Als een priemgetal in deze vorm geschreven kan worden, wordt het een gegeneraliseerd Cullenpriemgetal genoemd. Woodallgetallen worden soms Cullengetallen van de tweede soort genoemd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]