Cultureel Maçonniek Centrum 'Prins Frederik'

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RudolphousBot (overleg | bijdragen) op 13 feb 2009 om 01:14. (Defaultsort added without diacritical characters for sortingreasons.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Een vrijmetselaarsbijou

Het Cultureel Maçonniek Centrum 'Prins Frederik' (CMC) is een centrum waar de verzamelingen van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden zijn ondergebracht. Het bestaat uit een museum, het archief van de Orde en een bibliotheek. Het CMC is sinds 1995 gehuisvest in het voormalige koetshuis aan de Jan Evertstraat 9 in Den Haag.

Naamsverklaring

Prins Frederik, Grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren.

Het CMC is vernoemd naar Frederik der Nederlanden, de broer van (eveneens vrijmetselaar) koning Willem II der Nederlanden. Prins Frederik was van 1816 tot 1881 Grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden.

Museum

Het museum is heeft een verzameling van alles wat Nederlandse vrijmetselaren in ruim 250 jaar bijeen hebben gebracht. Zo beheert het museum een collectie schootsvellen en andere maçonnieke regalia en een verzameling maçonnieke parafernalia. Ook heeft het museum een collectie gebruiks- en siervoorwerpen die voorzien zijn van vrijmetselaarssymboliek. Daarnaast is er een verzameling afbeeldingen van vrijmetselaren en vrijmetselaarsbijeenkomsten ondergebracht.

Bibliotheek

Exlibris van Georg Kloß

De bibliotheek omvat meer dan veertigduizend delen, waaronder de Bibliotheca Klossiana en andere zeldzame werken over de vrijmetselarij. Ook bevat het de grootste verzameling anti-maçonnieke geschriften ter wereld[1].

Bibliotheca Klossiana

De Bibliotheca Klossiana was de maçonnieke bibliotheek van de Duitse arts, boekenverzamelaar en vrijmetselaar Georg Kloß (1787-1854). De bibliotheek omvat ruim 7.000 boeken en 2.000 handschriften over de vrijmetselarij. Kort na Kloß' dood kwam de Klossiana in handen van Prins Frederik, die de verzameling in 1866 aan de Orde heeft geschonken tijdens zijn vijftigjarig grootmeesterschap.

Ordearchief

Het Ordearchief bevat de archieven van de Orde sedert sinds 1756. Het bevat de archieven van opgeheven en bestaande loges die onder de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden gewerkt hebben of werken. Ook de ledenlijsten zijn aanwezig en in te zien, met inachtneming van de regels die ook in openbare archieven gelden.

Zie ook

Externe Links


[bron?]

  1. Van de Sande, A. en Rosendaal, J. (1995). 'Een stille leerschool van deugd en goede zeden' : vrijmetselarij in Nederland in de 18e en 19e eeuw. Hilversum : Verloren.