Naar inhoud springen

Curt Herzstark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: Wat meer wikilinks zouden nog mogen. Verder wat foto's en de geboorte- en overlijdensdata (zie bijv. de Engelstalige wiki).

Curt Herzstark was een Oostenrijks ingenieur. Hij werd geboren in Wenen , de zoon van Marie en Samuel Jakob Herzstark. Zijn vader was joods en zijn moeder, katholiek geboren, bekeerde zich tot het lutheranisme en voedde Herzstark luthers op.

In 1938, terwijl hij technisch manager was van het bedrijf van zijn vader Rechenmaschinenwerk Austria Herzstark & Co., had Herzstark het ontwerp van de Curta al voltooid, maar kon deze niet vervaardigen vanwege de nazi-Duitse annexatie van Oostenrijk . In plaats daarvan kreeg het bedrijf de opdracht meetapparatuur voor het Duitse leger te maken . In 1943 arresteerden de nazi's hem, misschien onder invloed van het feit dat zijn vader een liberale jood was , wegens "het helpen van joden en subversieve elementen" en "onfatsoenlijke contacten met Arische vrouwen" en stuurden hem naar het concentratiekamp Buchenwald . De berichten van het leger over de precisieproductie van de firma en vooral over de technische expertise van Herzstark brachten de nazi's er echter toe hem als een "inlichtingenslaaf" te behandelen.

Zijn gevangenschap in Buchenwald vormde een ernstige bedreiging voor zijn gezondheid, maar zijn toestand verbeterde toen hij werd opgeroepen om te werken in de fabriek die verbonden was met het kamp en die vernoemd was naar Wilhelm Gustloff . Daar kreeg hij de opdracht een tekening te maken van de constructie van zijn rekenmachine, zodat de nazi's de machine na het succesvolle einde van de oorlog uiteindelijk aan de Führer cadeau konden doen. De voorkeursbehandeling die dit mogelijk maakte, zorgde ervoor dat hij zijn verblijf in Buchenwald overleefde tot de bevrijding van het kamp in 1945, toen hij de volledige constructie uit zijn geheugen had hertekend.

Herzstark stierf in Nendeln , Liechtenstein .