DI-box

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf D.I. box)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een DI-box, ook wel DI genoemd, is een apparaat waarmee een lijnsignaal of een ongebalanceerd signaal kan omvormen naar een gebalanceerd signaal, meestal via een XLR-connector.

Enkele voorbeelden zijn het aansluiten van een keyboard of elektrische gitaar aan een mengpaneel. De afkorting staat voor direct injection,[1] hoewel ook andere benamingen wel gebruikt worden, zoals direct input of direct insert. Hiervan is echter geen geschreven bron bekend. De DI-box wordt vaak gebruikt in de (semi)professionele geluidswereld, zowel op podia als in studio's.

Passieve DI[bewerken | brontekst bewerken]

Een passieve DI heeft geen spanning in de vorm van een batterij of fantoomvoeding nodig. Deze kunnen worden gebruikt voor signalen met een sterk signaal, zoals keyboards.

Actieve DI[bewerken | brontekst bewerken]

Een actieve DI heeft spanning nodig om goed te kunnen werken. Dit kan afhankelijk van het type door een batterij of door de fantoomvoeding van het mengpaneel. De spanning wordt gebruikt voor het versterken van het signaal, waardoor ook zwakkere signalen goed omgevormd kunnen worden.

Bediening[bewerken | brontekst bewerken]

Ground-lift[bewerken | brontekst bewerken]

Zowel de actieve als de passieve DI-boxen kunnen, afhankelijk van het type, uitgerust zijn met een ground-lift. Een ground-lift zorgt ervoor dat de aarde van de input en de output galvanisch gescheiden wordt. Hierdoor kan een aardbrom (50Hz-brom) worden opgelost. De aarde loopt over pen 1 van de connector.

Pad[bewerken | brontekst bewerken]

Hiermee kan bepaald worden hoe hard een signaal wordt doorgegeven. Dit wordt meestal aangegeven in stappen van -20 dB.

Frequentiekarakteristiek functies[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige DI-boxen hebben nog extra functies om de karakteristiek van het signaal aan te passen, om bijvoorbeeld het geluid na te bootsen van een buizenversterker.