DA (drogisterij)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
DA
Logo
Oprichting 1942
Eigenaar Nederlandse Drogisterij Service B.V.
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Lelystad
Werknemers 100
Moederonderneming Holland Pharma
Producten cosmetica
zelfzorgmedicijnen
Sector drogisterij
Website http://www.da.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie
DA-vestiging in Ter Apel (2020).

DA is een Nederlandse drogisterijketen van de Nederlandse Drogisterij Service B.V., onderdeel van Holland Pharma dat weer onderdeel is van de farmaceutische groothandel Mosadex C.V.. De keten werd opgericht in 1942 in Rotterdam door een vijftal samenwerkende drogisterijen. De afkorting stond oorspronkelijk voor Dienende Actie; dat werd in 1948 Drogisten Associatie.[1]

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De voornaamste producten in het assortiment zijn op het gebied van verzorging en gezondheid.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Vijf drogisten: Nederveen uit Sliedrecht, Majoor uit Amsterdam, Vink uit De Bilt, De Blok uit Rotterdam en De Jong uit Oosterbeek namen in 1942 het initiatief om elkaar in de moeilijke oorlogsjaren mentaal en materieel te steunen. De heer Damad, eigenaar van een adviesbureau in Haarlem, rook zijn kans. Hij had de drogisten met elkaar in contact gebracht en liet meteen briefpapier maken met daarop vermelding van ‘Dienende Actie’. Hij koos als embleem een klavertje vier. Op 6 april klinken de vijf op de officiële oprichting van de Dienende Actie in Hotel Terminus, tegenover het toenmalige station in Utrecht. Na de oorlog ontwikkelde DA zich tot een inkoopcoöperatie. DA staat sinds die tijd voor Drogisten Associatie.

In 1948 werd gestart met het eerste consumentenblad, ‘Gezin en Gezondheid’. In 1950 waren al 150 drogisten bij DA aangesloten. Het oorspronkelijke uitgangspunt (Dienende Actie) werd gehandhaafd. Toch riep de organisatie haar leden in dat jaar op om de muurtjes rond hun zaak te slechten. Er zou te weinig saamhorigheid zijn. Om iedereen op de hoogte te houden verschijnt wekelijks de DAAD (de Dienende Actie-Actualiteiten-Dienst).

In 1960 wordt het vijfhonderdste lid verwelkomd. De jaren zeventig waren moeilijke jaren. De DA-leden waren bezorgd over hun marktpositie en die van de detailhandel in het algemeen. De minister van volksgezondheid had besloten zelfstandige drogisten een vergunning te geven voor de verkoop van vrij verkrijgbare geneesmiddelen. Echter, met een beperkte termijn van twintig jaar.

Dat was voor DA een mooie ontwikkeling, ware het niet dat de grootwinkelbedrijven en andere detailhandelsgroepen steeds meer het typische drogistenassortiment bedreigden. In de tweede helft van de jaren zeventig brak de strijd tegen de filiaalbedrijven goed los.

Om de opkomst van discountzaken het hoofd te kunnen bieden werd begin jaren ’80 het DEA-huismerk geïntroduceerd. Het eerste product onder eigen merk was DEA-haarlak. Het belang van een eenduidige, herkenbare DA-uitstraling werd steeds belangrijker en eind jaren tachtig werd een eerste zogenaamde basiswinkel gepresenteerd. Het assortiment in de basiswinkel was tot stand gekomen op basis van marktaandelen. Gezondheids-, lichaamsverzorgende en decoratieve cosmeticaproducten stonden centraal.

Eind jaren ’80 worden naast DA de STIP-formule ontwikkeld en later ook DA D’Attance. De formules kende dezelfde assortimentspijlers met een nuance naar locatie en ondernemer. Iedere formule bezat een goede mix tussen Schoonheid, met altijd voldoende uitstraling, Gezondheid als grootste component en Verzorging met een compleet assortiment en in prijs concurrerend.

In 2003 werden de drie formules weer onder de naam DA gebracht en ontwikkelde de organisatie zich verder tot retailhuis. Het aantal ondernemers nam gestaag af, vooral toen in 2007 DA in financiële problemen kwam. Investeerder Aletra Capital Partners nam de keten over, maar na ruzie over de nieuwe formule vertrokken nog eens 70 franchisers. Het overgrote deel stapte over naar de D.I.O.-formule, geëxploiteerd door FACO.

Eind 2016 werd DA overgenomen door Mosadex Groep. Halverwege 2017 volgde de fusie met FACO. De samenwerking pakt goed uit. In de op dit moment ruim 300 DA-winkels ervaar je dat de vertrouwde drogist steeds meer de persoonlijke gezondheidsgids wordt. Dit komt bijvoorbeeld prominent naar voren in de commercials op tv. En ervaar je als klant in de winkel doordat je er onder andere op een laagdrempelige manier je bloeddruk, bloedglucose en cholesterol kunt laten checken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]