DKTP-vaccin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Het DKTP-vaccin is een vaccin dat ontwikkeld is tegen difterie, kinkhoest, tetanus en poliomyelitis.

Het vaccin bevat een difterietoxoïd dat een goede antitoxische immuniteit bewerkstelligt. Om nevenreacties, die op oudere leeftijd nogal eens worden gezien, te voorkomen, wordt bij de herhalingsinjecties de difterie-component van het DTP-vaccin in een geringere sterkte gegeven.

De Nederlandse jeugd is nu al sinds jaren met tetanustoxoïd geïmmuniseerd. Na een volledige serie inentingen ontstaat een solide antitoxische immuniteit, die vele jaren aanhoudt.

Tot 2005 werd er voor het vaccineren tegen kinkhoest gebruikgemaakt van een suspensie van gedode B. pertussis. Door verandering van de bacteriën, en dus verminderde immuniteit, is er overgestapt op een acellulair vaccin met tevens minder bijwerkingen. Het bevat onder andere pertussistoxines, filamenteus hemagglutinine, pertactine en fimbriae-antigenen.[1]

Het in Nederland gebruikte, parenteraal toegediende vaccin tegen poliomyelitis (kinderverlamming) bestaat uit de geïnactiveerde ('gedode') viruspartikels van de typen I, II en III, in een bepaalde verhouding (vaccin volgens Salk).

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]