Dag van de Verpleging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verpleging in de 14e-eeuw

De Dag van de Verpleging (Engels: International Nurses Day) wordt elk jaar op 12 mei gehouden. 12 mei 1820 is de geboortedatum van Florence Nightingale, die algemeen wordt beschouwd als grondlegster van de moderne verpleegkunde. Sinds 1965 is 12 mei International Nurses Day. In Amerika geldt de gehele week voorafgaand aan 12 mei als National Nurses Week.


De dag werd ingevoerd door de Internationale Raad voor Verpleegkundigen (International Council or Nurses, ICN).

In 1953 had Dorothy Sutherland, een medewerkster van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid aan de toenmalige president Eisenhower voorgesteld om een "verpleegstersdag" uit te roepen; hij verwierp dat idee.

In 1974 werd de geboortedatum van Nightingale gekozen om de dag te vieren. Vanaf 2013 wordt in Nederland deze dag naast 'Dag van de Verpleging' ook wel de 'Dag van de Zorg' genoemd.

noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)