Danny Thomas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Danny Thomas
Danny Thomas (1957)
Algemene informatie
Geboortenaam Amos Alphonsus Muzyad Yakhoob
Geboren 6 januari 1912
Overleden 6 februari 1991
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief Acteur: 1947-1991
Producent: 1963-1979
Beroep Acteur, producent
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Danny Thomas, echte naam Amos Alphonsus Muzyad Yakhoob (Deerfield, 6 januari 1912 - Los Angeles, 6 februari 1991), was een Amerikaans komiek, acteur en televisieproducent van Libanese afkomst. Hij werd in 1971 genomineerd voor een Golden Globe voor zijn hoofdrol als Danny Williams in de komedieserie Make Room for Granddaddy. Daarnaast werd Thomas zeven keer genomineerd voor een Primetime Emmy Award, die hij voor zijn rol in Make Room for Daddy één keer daadwerkelijk won, in 1955. Tijdens de Emmy Awards 2005 werd hem postuum ook de Bob Hope Humanitarian Award toegekend voor zijn betekenis voor het vak.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Thomas werkte het overgrote deel van zijn carrière voor televisieproducties. Hij speelde zeven keer in een bioscoopfilm en vijf keer in een televisiefilm en is daarnaast te zien in rollen als wederkerend personage in meer dan 450 afleveringen van verschillende televisieseries. Daarvan is die als Danny Williams in Make Room for Daddy met 344 afleveringen het omvangrijkst. Hetzelfde personages speelde hij in 1970-1971 nog 22 keer in Make Room for Granddaddy.

Thomas' loopbaan als producent was helemaal exclusief voor televisie. Hij werkte als zodanig mee aan alles bij elkaar meer dan 500 afleveringen van televisieseries als The Real McCoys, The Joey Bishop Show, The Dick Van Dyke Show, The Guns of Will Sonnett en The Mod Squad. Ook werkte hij als producent aan zeventien televisiefilms, geen enkele voor het witte doek. Thomas' werk als producent was in vrijwel alle gevallen als uitvoerend producent. De enige uitzondering daarop is de televisiefilm Captain Newman, M.D. uit 1972, die hij samen met Richard Crenna volledig produceerde.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Thomas trouwde in 1936 met Rose Marie Mantell Thomas (1914-2000), met wie hij samenbleef tot aan zijn overlijden. Samen met haar kreeg hij in 1937 dochter Marlo Thomas, in 1942 dochter Terre Thomas en in 1948 zoon Tony Thomas. Marlo trad in haar vaders voetsporen als actrice en televisieproducent en Tony als televisieproducent.

Filmografie (acteur)[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief eenmalige verschijningen

Filmografie (producent)[bewerken | brontekst bewerken]

Televisiefilms[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief eenmalige producties