Dario Castello

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dario Castello (c. 1590 – c. 1658)[1] was een Italiaanse componist en instrumentalist uit de vroege barokperiode. Hij werkte in Venetië. Het is niet zeker of hij de zink of de dulciaan (fagot) speelde, of zelfs allebei. Als componist is hij te plaatsen aan het einde van de Venetiaanse School. Castello speelde een belangrijke rol in de transitie van de traditionele 'canzona' naar de 'sonate' (niet te verwarren met de veel latere 'sonatevorm').

Biografie[bewerken]

Er is niet veel informatie gevonden over Castello. Zelfs zijn geboorte- en sterfdatum zijn onbekend. Een mogelijkheid is dat hij tijdens een uitbraak van de pest tussen 1629 en 1631 in Italië is gestorven. In ieder geval lijkt er na die tijd geen nieuwe muziek van Castello te zijn gepubliceerd.

Stijl[bewerken]

Van Castello's werk zijn 29 composities bewaard gebleven. Zijn muziek kenmerkt zich door de inventieve en technisch uitdagende componeerstijl, die doet denken aan de Stylus Phantasticus. Traditionele polyfone secties en canzona's worden afgewisseld met solistische recitatieven met basso continuo. Dat verklaart ook de titel van zijn sonates: "In Stile Moderno". Het was bijzonder voor zijn tijd dat Castello vrij specifiek vroeg om bepaalde instrumenten, waaronder de viool, zink, violetta, trombone en de dulciaan/fagot. Castello's populariteit blijkt uit het feit dat zijn werken zelfs na 1650 nog opnieuw werden gedrukt.

Composities[bewerken]

Facsimile van Dario Castello's "Sonate Concertate in Stil Moderno per Sonar nel Organo overo Spineta, Libro Primo, V".
  • Sonate Concertate in Stil Moderno, Libro I, Venice, 1621
  • Sonate Concertate in Stil Moderno, Libro II, Venice, 1629
  • Exultate Deo, motet (Ghirlanda sacra 1625 & 1636).

Ensembles met Castello's naam[bewerken]

Referenties[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Eleanor Selfridge-Field, Dario Castello: A Non-Existent Biography, Music and Letters, LIII/2 (1972)
  • Eleanor Selfridge-Field, Venetian Instrumental Music from Gabrieli to Vivaldi, 3rd ed. Mineola NY: Dover Publications, Inc., 1994. ISBN 0-486-28151-5

Opnames[bewerken]

  • The Floating City, His Majesty's Sagbutts and Cornetts, Hyperion CDA67013.
  • Marini & Castello", Ensemble La Fenice, Jean Tubéry. 2008.
  • Sonata Concertate - Book I, The Academy of Ancient Music, Richard Egarr. Catalog number: AAM005