Dartheide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Dartheide
Natuurgebied
Dartheide
Dartheide
Situering
Land Nederland
Locatie provincie Utrecht
Coördinaten 52° 2′ NB, 5° 24′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Leersum
Informatie
Beheer Utrechts Landschap
Portaal  Portaalicoon   Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Dartheide is een natuurgebied in de Nederlandse provincie Utrecht. Het gebied ligt ten oosten van Doorn, ten noordoosten van Darthuizen en ten noordwesten van Leersum. Het maakt onderdeel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug.

Dartheide is een bosgebied op de steile helling van de 47 meter hoge Darthuizerberg. De naam Dartheide is een samentrekking van het nabijgelegen buurtschap Darthuizen en de heidevelden die hier vroeger lagen. In de 18e eeuw beplantte men de heuvel met naaldbomen. Bij Dartheide grenst de Darthuizerberg aan de Darthuizerpoort, een smeltwaterdal dat de Heuvelrug in de breedte doorsnijdt. Het smeltwaterdal ontstond in de voorlaatste ijstijd door wegspoelend ijssmeltwater. Het dal wordt op oude kaarten aangeduid als het gat van den berch. Er is een groot hoogteverschil tussen het laagste en het hoogste punt van de Darthuizerpoort.

Flora en fauna[bewerken]

Het gebied bestaat vooral uit oud dennenbos met veel ondergroei. De Pontische rododendron weet zich in het gebied goed te handhaven. Naast de vleermuis komt ook de boommarter voor in de vele oude, holle bomen.

In het droge bosgebied ligt een poel die gevoed wordt door kwelwater. Dit beschikbare grondwater is van belang voor dieren zoals o.a. reeën.

Villa Dartheide[bewerken]

Huis Dartheide

Aan de Rijksstraatweg, aan de westrand van de bebouwde kom van Leersum en ten noorden van Broekhuizen staat de buitenplaats Darthuizen. Het in eclectische stijl opgetrokken gebouw staat rechts van de oprijlaan naar Broekhuizen. Op de Donderberg bevindt zich de graftombe van Nellesteyn.

De buitenplaats Dartheide werd in 1824 gebouwd voor Cornelis Jan van Nellesteyn. Het droeg destijds de naam Nieuw Broekhuizen.[1]

Zie ook[bewerken]