Daten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Daten (of dating) is een aan het Engels ontleende term die verwijst naar het hebben of maken van afspraakjes met een kandidaat-partner. De essentie van daten is dat twee personen die elkaar nog niet of nauwelijks kennen, tijdens de date nader tot elkaar komen.

Daten werd onder meer populair in de jaren negentig door 06-telefoonnummers, waardoor makkelijk afspraakjes gemaakt konden worden. Ook waren contactadvertenties in kranten veelgebruikt. Tegenwoordig is onlinedating populair.

In de Angelsaksische cultuur (de Engelstalige wereld) kan het woord dating ook op 'verkering hebben' duiden.

Geschiedenis[bewerken]

In de 17e eeuw zochten mensen hun partner gewoonlijk in de eigen woonplaats, en in de eigen sociale klasse. In Nederland was het huwelijk destijds een zaak van de twee betrokken families, meestal werd er een partner gezocht die dezelfde achtergrond en interesses had en mocht de huwelijkskandidaat zelf aangeven of deze een verbintenis zag zitten.

In de 18e eeuw werd de liefde belangrijker bij het zoeken naar een huwelijkspartner. Basis voor een langetermijnrelatie werd steeds vaker dat je echt van de ander hield, en deze ook fysiek aantrekkelijk vond. In de 19e eeuw werd het kiezen van een partner steeds meer een weloverwogen beslissing. Trouwen uit liefde met een partner uit dezelfde maatschappelijke klasse werd het sociale ideaal.

In de 20e eeuw vonden vooral in de westerse wereld grote veranderingen op het gebied van relatievorming plaats. De familie was steeds minder nadrukkelijk aanwezig in het selectieproces. In 1914 duikt in de Verenigde Staten voor het eerst het woord 'date' op, een ontmoeting in een publieke ruimte zonder supervisie van de familie. In de jaren zestig ontstonden onder meer door de pil meer ruimte en vrijheid om te experimenteren met relaties.

In de loop van de jaren ontstaat een nieuw paradigma. Een vaste verhouding is geen noodzaak meer, maar een prettige aanvulling op het sociale leven. Een relatie moet het individu niet beperken, maar verrijken. Eind 20e en begin 21e eeuw doet een nieuwe technologie haar intrede. Met de opkomst van internet ontstonden nieuwe mogelijkheden om mensen te ontmoeten. Op datingsites presenteren zich talrijke mogelijke partners binnen bereik van een muisklik.[1]

Er bestaan dating televisieprogramma's met een formule waarin een man of vrouw kennismaakt met een partner en na afloop moet vertellen hoe het is geweest. Een van de succesvolste programma's in Nederland sinds 2004 is Boer zoekt Vrouw van de KRO.

Vormen[bewerken]

Een speciale vorm van daten is een blind date, waarbij beide partners elkaar nog nooit gezien (of gesproken) hebben.

Een recentere ontwikkeling is speeddaten. Hierbij krijgen mensen een korte tijd (bijvoorbeeld 3 minuten) de tijd om kennis met iemand te maken. Een variant hiervan is dinnerdating, waarbij contactzoekenden tijdens een meergangenmenu kennis kunnen maken met elkaar.

Een heel andere vorm, waarbij de het doel niet het opbouwen van een relatie is, maar contacten met anderen leggen om samen plezierige dingen doen, is doedaten. Dit is dan ook niet specifiek voor singles.

Internetdating is het daten met mensen die men ontmoet via speciaal daarvoor bedoelde internetsites. In principe zijn alle bovenstaande datingvormen aanwezig op het internet. Door het karakter van het internet, het gemak en de (semi)anonimiteit wordt deze vorm steeds populairder. Er zijn vele verschillende sites, variërend van algemene datingsites tot sites die zich op een bepaalde niche richten, zoals ouderen, homoseksuelen en studenten.

Downdating, waarbij gedate wordt met mensen van een lagere sociale status.

Zie ook[bewerken]