David Gregory (journalist)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

David Michael Gregory (Los Angeles, 24 augustus 1970) is een Amerikaanse televisiejournalist.

Sinds 2016 is hij als politiek analist verbonden aan CNN, waar hij regelmatig commentaar op het nieuws geeft in het ochtendprogramma New Day.

Eerder presenteerde hij de zondagochtendtalkshow Meet the Press op de televisiezender NBC.

Afkomst en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Gregory werd geboren in Los Angeles als zoon van Carolyn Surtees, boekhoudster en Don Gregory, film- en theaterproducent. Hij kreeg een joodse opvoeding.

Gregory werd onderwezen op de Birmingham High School, een openbare high school in het district Lake Balbao van Los Angeles en vervolgens de American University in Washington, waaraan hij in 1992 afstudeerde. Tijdens zijn studietijd was hij werkzaam bij het campus-televisiestation ATV, American University Television, en verwierf hij een graad in Internationale Studies van de School of International Service. In 2005 werd hij uitgeroepen tot de Alumnus van het jaar van laatstgenoemde opleiding, alsmede benoemd tot lid van de Adviesraad van het Dekenaat.

Journalistieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Gregory begon zijn journalistieke carrière op zijn 18de, toen hij werkte voor een televisieomroep in Tucson (Arizona). Tegelijk werkte hij voor een lokale, aan NBC gelieerde zender in Sacramento (Californië). Gregory was vanaf 2003 jarenlang de plaatsvervangend presentator van het NMC nieuwsprogramma Weekend Today. Van 1998 tot 2000 werkte hij mee aan de programma's News Chat, Crosstalk NBC, alsmede Newsfront op MSNBC. Sinds 2005 werkte hij ook voor het NBC-nieuwsprogramma Weekend Nightly News.

Presidentsverkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Gregory maakte deel uit van NBC's staf, die berichtte over George W. Bush toen deze zich in 1999 kandidaat stelde voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Na de verkiezing werd hij Witte Huis-correspondent voor NBC. Voor de berichtgeving over Bush's Eerste Honderd Dagen riep het Onderzoeksinstituut voor de Media hem uit tot de Beste Correspondent. Hij bekleedde dit correspondentschap tot zijn overname van de presentatie van het programma Meet The Press in december 2008.

Tijdens de presidentsverkiezing van 2008 was hij in het programma Race naar het Witte Huis commentator voor MSNBC, dat na afloop werd omgedoopt in 1600 Pennsylvania Avenue.

Controverses[bewerken | brontekst bewerken]

Gregory's interacties tijdens zijn correspondentschap met de perswoordvoerder van het Witte Huis waren soms omstreden en trokken de aandacht van de overige media. Verscheidene commentatoren gebruikten het om de media als zodanig van het koesteren van linkse vooroordelen te beschuldigen. Gregory liet zich dat niet welgevallen en verwierp die framing met kracht: "Ik heb er geen probleem mee om stevig vragen te stellen als dat nodig is".[1]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds juni 2000 is Gregory gehuwd met Beth Wilkinson. Ze hebben drie kinderen. Zij ontmoetten elkaar toen hij de bomaanslag op het Alfred P. Murrah Federal Building in Oklahoma City in april 1995 versloeg en Wilkinson als openbare aanklager ter plaatse in functie was.

Wilkinson is voormalig federaal openbare aanklager, alsmede vicepresident van financieringsinstelling voor huisvesting Fannie Mae en bedrijfsadviseur. Zij stond ook vier van Hillary Clintons naaste assistenten bij in het FBI-onderzoek naar het e-mailschandaal van presidentskandidate Clinton in 2016.

Gregory schreef "How's Your Faith", een boek over zijn affiniteit met het jodendom, als zijnde geboren uit ouders van een verschillend geloof en getrouwd met een christen. Het werd uitgegeven in september 2015.