Fannie Mae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fannie Mae
Fannie Mae's hoofdkwartier in Washington.
Fannie Mae's hoofdkwartier in Washington.
Oprichting 10 februari 1938
Sleutelfiguren Herbert Allison (CEO, voorzitter, namens FHFA)
Hoofdkantoor Washington D.C.
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werknemers 7300[1]
Producten Financiële diensten
Omzet Gestegen € 15,7 miljard (2011)[2]
Winst Gedaald € –12,9 miljard (2011)[2]
Website www.fanniemae.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Fannie Mae, een acroniem voor Federal National Mortgage Association of afgekort als FNMA, is een bedrijf uit de Verenigde Staten dat voornamelijk financiële diensten levert aan hypotheeknemers. Het is na Citigroup de grootste financiële instelling van de VS.

Activiteiten[bewerken]

Fannie Mae is een grote speler op de markt van gesecuritiseerde hypotheekleningen. Midden 2008 had het bedrijf voor meer dan 500 miljard euro aan dit soort obligaties uitstaan. Een deel ervan wordt ook doorverkocht. Fannie Mae koopt hypotheekleningen op van banken en andere verstrekkers en bundelt ze in pakketten. Die pakketten worden dan op de kapitaalmarkt verkocht met een garantie van Fannie Mae. In ruil voor die garantie vraagt het bedrijf een percentage, en dat is één van de voornaamste inkomsten van de onderneming.

Geschiedenis[bewerken]

Oprichting[bewerken]

Fannie Mae werd in 1938 opgericht als een overheidsbedrijf door de regering van Franklin Delano Roosevelt. Het maakte deel uit van diens New Deal-plan dat de Amerikaanse economie uit het slop moest trekken ten tijde van de Grote Depressie. Fannie Mae werd actief op de markt van hypotheekleningen en behield gedurende de volgende 30 jaar een quasimonopolie in deze sector. Het doel van het bedrijf was om zo veel mogelijk Amerikanen huiseigenaars te maken.

Privatisering[bewerken]

Om de Amerikaanse begroting in evenwicht te brengen werd het bedrijf in 1968 geprivatiseerd. Vanaf toen stond Fannie Mae niet langer garant voor door de overheid verleende hypotheekleningen. Die verantwoordelijkheid ging naar het nieuw opgerichte Ginnie Mae. Het bedrijf bleef wel onder toezicht van het Amerikaans congres werken. Ook werd in 1970 Freddie Mac opgericht om concurrentie te creëren[3]. Fannie Mae was tot 2010 genoteerd aan de New York Stock Exchange en is opgenomen in de S&P 500-beursindex.

Fraude[bewerken]

Eind 2004 werd een onderzoek ingesteld naar een vermeend boekhoudschandaal bij Fannie Mae. Drie toplieden zouden tussen 1998 en 2004 de resultaten aangepast hebben om een maximum aan bonussen te verdienen. Eind 2006 werden de drie aangeklaagd voor de terugbetaling van tientallen miljoenen euro's[4].

Curatele[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie voor meer achtergrond het artikel Kredietcrisis.

Op 7 september 2008 werd het bedrijf, alsook sectorgenoot Freddie Mac, door de Amerikaanse overheid onder curatele geplaatst, waarbij de leiding van het bedrijf werd overgenomen door de Federal Housing Finance Agency. Directeur Daniel Mudd werd ontslagen. Tot deze stappen werd besloten naar aanleiding van een rapport van Morgan Stanley in opdracht van de Amerikaanse Minister van Financiën[3]. Daaruit bleek dat de onderneming - na herrekening van de financiële positie - niet over de voorgeschreven hoeveelheid eigen vermogen beschikte.

Voortdurende verliezen op hypotheken leidden tot een gestage stroom verliezen, die tot aanmerkelijke financiële steun van de Amerikaanse overheid noodzaakten. In november 2009 had de Amerikaanse overheid, in diverse vormen, circa $ 60 miljard in Fannie Mae geïnvesteerd[5].

Uiteindelijk liep de overheidssteun op tot circa $ 117 miljard. Dankzij recordwinsten in het eerste kwartaal van 2013 hoeft de bank daarvan in mei 2013 nog maar 20 miljard terug te betalen.[6] Zelfs de aandelenkoers reageerde goed op de perspectieven voor Fannie Mae en Freddy Mac.[7] In augustus 2013 volgde nog een nabetaling van $ 10,2 miljard.[8][9] On februari 2014 volgde een dividend van 7,2 miljard dollar, waarmee de uitkering aan de overheid tot 121,1 miljard dollar opliep, een bedrag dat lag boven de ontvangen steun van de overheid.[10]

Juridisch Verhaal[bewerken]

In januari 2013 ontving Fannie Mae een omvangrijke schadevergoeding van de Bank of America. [11] In juli 2013 betaalde Citigroup een miljard dollar wegens het doorverkopen van slechte hypotheken.[12]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]