Freddie Mac

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Federal Home Loan Mortgage Corporation (Freddie Mac)
Freddie Mac
Beurs NYSE: FRE
Oprichting 1970
Sleutelfiguren David M. Moffett (CEO)
Hoofdkantoor McLean, Virgina,
Verenigde Staten
Werknemers 5.281 (2008)
Producten Financiële diensten
Industrie Krediet
Omzet/jr Gedaald $ 43,104 miljard (2007)
Winst/jr Gedaald $ -3,094 miljard (2007)
Marktkapitalisatie Gedaald $ 270 miljoen (2008)
Website freddiemac.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Federal Home Loan Mortgage Corporation (FHLMC), ook bekend als Freddie Mac is een bedrijf uit de Verenigde Staten dat voornamelijk financiële diensten levert aan hypotheeknemers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1938 tot 1968 werd de secundaire hypotheekmarkt in de Verenigde Staten gemonopoliseerd door de Federal National Mortgage Association (Fannie Mae) wat een overheidsinstelling was in die tijd. In 1968 werd Fannie Mae omgezet in een privébedrijf om het federale budget in evenwicht te brengen. Om concurrentie te bieden in de secundaire hypotheekmarkt en om het monopolie van Fannie Mae te beëindigen werd Freddie Mac opgericht als een privébedrijf.

Curatele[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie voor meer achtergrond het artikel Kredietcrisis.

Op 7 september 2008 werd het bedrijf, alsook sectorgenoot Fannie Mae, door de Amerikaanse overheid onder curatele geplaatst, waarbij de leiding van het bedrijf werd overgenomen door de Federal Housing Finance Agency. Directeur Richard Syron werd ontslagen. Tot deze stappen werd besloten naar aanleiding van een rapport van Morgan Stanley in opdracht van de Amerikaanse Minister van Financiën[1]. Daaruit bleek dat de onderneming - na herrekening van de financiële positie - niet over de voorgeschreven hoeveelheid eigen vermogen beschikte.

In 2013 verbeterden de posities van zowel Freddie Mac als Fannie Mae sterk. Freddie Mac moet nog circa de helft van de 72 miljard dollar staatssteun terugbetalen en verwacht daarvan een groot bedrag in het tweede kwartaal van 2013 te kunnen inlossen.[2] In augustus 2013 betaalde het bedrijf de overheid 4,4 miljard dollar dividend.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]