Morgan Stanley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Morgan Stanley
Logo
Beurs NYSE: MS
Oprichting 1935
Sleutelfiguren James P. Gorman, (CEO)
Hoofdkantoor Vlag van de Verenigde Staten New York
Werknemers 56.218[1] (jaareinde 2015)
Producten financiële dienstverlening
Omzet/jaar US$ 35,2 miljard[1] (2015)
Winst/jaar US$ 6,1 miljard[1] (2015)
Website morganstanley.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Morgan Stanley is een Amerikaanse bank.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De drie hoofdactiviteiten van Morgan Stanley zijn:

  • Institutional Securities, dit is de handel in effecten, financiële derivaten en grondstoffen voor klanten en voor eigen rekening. Dit onderdeel brengt ook bedrijven naar de beurs en plaatst leningen in de markt. Verder adviseert het grote corporaties omtrent fusies & overnames.
  • Wealth Management, het vermogensbeheer voor rijke particulieren. Dit onderdeel had per eind 2014 een vermogen van 2000 miljard dollar onder beheer.
  • Investment Management, dit kleine bedrijfsonderdeel doet aan vermogensbeheer door middel van traditionele beleggingsfondsen, private equity investeringen en vastgoedbeleggingen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De zakenbank is opgericht in 1935 als afsplitsing van JPMorgan & Co. Door de Glass-Steagall Act werd het namelijk verboden om zakenbank en particuliere bank tegelijkertijd te zijn. Harold Stanley was een partner in de bank en ging over naar de zakenbank.

In 1997 fuseerde de bank met Dean Witter Reynolds en de creditcard maatschappij van Sears Roebuck, Discover. Een tijd lang heeft de onderneming dan ook Morgan Stanley Dean Witter Discover & Co geheten. In 2001 is de naam weer Morgan Stanley geworden.

Tijdens de kredietcrisis kwam ook Morgan Stanley in 2008 in financiële problemen. De balans werd verkort door risicovolle investeringen en beleggingen te reduceren. Dit was onvoldoende en Morgan Stanley moest gered worden. Op 22 september 2008 werd Morgan Stanley omgevormd tot een financiële holding. Hiermee viel het onder het toezicht van de Federal Reserve Bank, maar kon het ook geld lenen van de Amerikaanse centrale bank. Verder was een grote Japanse bank, Mitsubishi UFJ Financial Group, bereid voor US$ 9 miljard een belang van 21% te kopen in het bedrijf.[2]

In 2008 kwam concurrent Citigroup in financiële problemen en verkocht een aandelenbelang van 51% van de vermogensbeheerafdeling aan Morgan Stanley voor US$ 2,7 miljard.[3] De twee gingen samen als Morgan Stanley Smith Barney.[3] Bij deze koop waren ook afspraken gemaakt voor een geleidelijke verdere aankoop door Morgan Stanley. In 2012 kon de laatste zijn belang uitbreiden naar 65%, maar Citigroup besloot alle aandelen te verkopen.[3] Na de transactie werd de naam gewijzigd in Morgan Stanley Wealth Management.[3]

In februari 2020 maakte Morgan Stanley een bod van US$ 13 miljard bekend op alle aandelen E-Trade.[4] E-Trade biedt diensten aan mensen aan die wel kunnen en willen beleggen, maar onvoldoende vermogen hebben om hun vermogensbeheer uit handen te geven. E-Trade telt ruim vijf miljoen klanten met een totaal vermogen van US$ 360 miljard.[4] Morgan Stanley hoopt hiermee nieuwe klanten aan te trekken die op termijn wel de diensten van Morgan Stanley kunnen afnemen en verder krijgt het een betere toegang tot de elektronisch handelsplatformen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]