David Jacob van Lennep (1896-1982)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

David Jacob (D.J.) van Lennep (1896 - 1982) was een Nederlands psycholoog, hoogleraar psychotechniek aan de Universiteit Utrecht en de eerste directeur van de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek.

Jhr. dr. D.J. van Lennep was lid van de familie Van Lennep en een betachterkleinzoon van zijn naamgenoot prof. mr. David Jacob van Lennep (1774-1853). Hij studeerde in 1923 af in de theologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn studietijd was zijn interesse gewekt in de psychologie en had hij stage bij enige psychiatrische klinieken.[1] Tijdens zijn latere werk als psycholoog voor werving en selectie is hij psychologie gaan studeren. In 1948 promoveerde hij aan de Universiteit van Utrecht bij de psychiater Henricus Cornelius Rümke op het proefschrift "Psychologie van projectieverschijnselen". Hij liet zich inspireren door de Duitse filosoof en psycholoog Paul Helwig (1893-1963), die in de tweede druk van zijn boek 'Karakterologie' het paardenkwadrant introduceerde. Van Lennep paste dit toe onder het label van 'complementariteit'. Dit vormde voor hem een hulpmiddel om het succes van topmanagers in het bedrijfsleven te kunnen beoordelen.

In 1924 werd Van Lennep aangesteld als eerste directeur van de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek in Utrecht. Dit instituut was het eerste sociaal-wetenschappelijk adviesbureau in Nederland, dat veel werk verrichtte op het gebied van personeelsselectie. Hierbij heeft Van Lennep een belangrijke bijdrage geleverd aan de opkomst van de psychotechniek in Nederland.[2] In 1949 volgde een aanstelling als buitengewoon hoogleraar psychotechniek aan de Universiteit van Utrecht, waarbij hij de inaugurele rede sprak getiteld "Gewogen-bekeken-ontmoet in het psychologisch onderzoek". Een detail hierbij was dat bij deze aanstelling Adriaan de Groot gepasseerd werd, die zijn ervaring op dit gebied had opgedaan bij het Psychologisch Instituut van Jacob Luning Prak.[3]

Publicaties[bewerken]

  • 1935. Psychotechniek : catalogus van de inzending van de Nederl. Stichting voor Psychotechniek, op de tentoonstelling op het gebied van middelbaar en voorbereidend inderwijs. Met T. Kuiper.
  • 1948. Psychologie van projectieverschijnselen. Proefschrift Universiteit Utrecht.
  • 1949. Gewogen-bekeken-ontmoet in het psychologisch onderzoek. Inaugurele rede Utrecht. 's-Gravenhage : Nijhoff.
  • 1949. Psychotechniek als kompas voor het beroep : een overzicht van methoden en toepassing van de psychotechniek. Met H.E. Krijgsman. Utrecht : De Haan.
  • 1958. Gebruik en misbruik van de psychologie. Met Hans Eysenck. Utrecht : Spectrum